Plus

Leger Ethiopië hield hulp tegen na luchtaanval op markt in Tigray

Een luchtaanval op een markt heeft in Ethiopië 64 levens geëist. Het leger ontkent dat ook vrouwen en kinderen zijn getroffen.

Erik van Zwam
Slachtoffers van de aanval op de markt in Togoga wachten in het ziekenhuis van Tigrays hoofdstad Mekele op behandeling.  Beeld AFP
Slachtoffers van de aanval op de markt in Togoga wachten in het ziekenhuis van Tigrays hoofdstad Mekele op behandeling.Beeld AFP

Tsilat Ashabar, de moeder van de 2-jarige Eldana, zat op de drukke markt van Togoga uien en tomaten te verkopen, toen een bom ontplofte tussen de restaurantjes en winkels. “Ik zag niets meer door de rook en het stof. We zagen niet wie nog leefde en wie dood was,” vertelde Ashabar aan de Ethiopische krant Addis Standard.

Eldana raakte ernstig gewond. Het duurde lang voordat ambulances Togoga konden bereiken, al ligt het op 25 kilometer van Tigrays hoofdstad Mekele. Enkele medische hulpverleners wisten door de afzettingen van het Ethiopische leger te komen en verleenden eerste hulp.

Uiteindelijk konden moeder en kind naar het ziekenhuis worden vervoerd, net als een deel van de 184 gewonden. Onderweg werden ze lang door militairen tegengehouden. Er is een buikoperatie uitgevoerd bij het meisje. Haar moeder vreest nog steeds voor haar leven.

Op beelden die door medisch personeel zijn gemaakt in Togoga zijn overlevenden te zien met aan hun voeten de in witte lakens gewikkelde lijken op het dorpsplein. Ook zijn verwoeste huizen te zien met binnen verminkte doden.

De internationale verontwaardiging over dit oorlogsmisdrijf is groot. De VN, die wordt geweerd uit Togoga, eist een internationaal onderzoek naar de toedracht. De EU stelt dat het tegenhouden van ambulances een ernstige schending van de Geneefse conventie is. De VS eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Burgerslachtoffers

Het Ethiopische leger liet bij monde van kolonel Getnet Adane weten dat er een luchtaanval had plaatsgevonden, maar dat die gericht was tegen de milities van de Tigray Defence Force (TDF). Strijders bevonden zich volgens Adane in burgerkleding onder de bevolking. Hij ontkende dat er bij het bombardement vrouwen en kinderen gedood zijn.

Adane noemde dat propaganda van de TPLF, de partij uit Tigray die 29 jaar lang Ethiopië in een ijzeren greep hield. Na de komst van premier Abiy Ahmed in 2018 werd de partij aan de kant geschoven en trok zij zich terug in Tigray. Sinds acht maanden woedt er een burgeroorlog tussen het Ethiopische leger, gesteund door Eritrese divisies, en de milities van de TDF.

Terrein verliezen

De laatste paar weken lijkt het Ethiopische leger steeds meer terrein te verliezen. De TDF nadert de hoofdstad Mekele vanuit diverse richtingen. Verschillende divisies van het Ethiopische leger zouden verslagen zijn. Ook een C-130-Hercules transportvliegtuig is onlangs neergehaald.

Gisteren meldde hulporganisatie Artsen zonder Grenzen dat drie van haar medewerkers dood zijn aangetroffen naast hun voertuig in de stad Abi Addi. Het gaat om een Spaanse noodhulpcoördinator en haar Ethiopische assistent en chauffeur. ‘Wij veroordelen deze geweld­dadige aanval en zijn bijzonder geschokt, verontwaardigd en verdrietig,’ meldt de hulporganisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden