Lam: omstreden uitleveringswet Hongkong is dood

De wet waar anderhalve maand tegen is gedemonstreerd, is ‘dood’, zegt premier Lam. Maar de demonstranten geloven er nog weinig van.

Een demonstratie tegen de omstreden uitleveringswet. Beeld Getty Images

De overheid heeft in haar pogingen om een nieuwe uitleveringswet door te voeren ‘gefaald’ en de regering zal het niet langer over het plan hebben. De leider van Hongkong Carrie Lam was vanochtend op het eerste gehoor hard voor zichzelf toen ze in een televisietoespraak aankondigde dat de wetswijziging, die uitlevering van criminelen aan China mogelijk zou maken, er absoluut niet zal komen.

“Er wordt nog steeds getwijfeld over of de regering deze wet zal doorvoeren of niet,” zei Lam. “Het antwoord is nee. De wet is dood.”

Dat klinkt behoorlijk stellig voor een politiek leider, zeker gezien het feit dat de regering van Lam de invoer van de wet vorige maand ook al had opgeschort. De grootste politieke crisis waar Hongkong ooit mee te maken kreeg, leek daarmee beslecht.

‘Weer een leugen’

Maar de protestbeweging neemt nog lang geen genoegen met de toespraak van Lam, zoals de protesten ook na het opschorten van de wet doorgingen. Het wantrouwen dat veel inwoners van Hongkong inmiddels naar hun regering voelen, is inmiddels te groot.

Binnen no-time na de toespraak van de hoogste leider kondigden organisatoren Jimmy Sham en Bonnie Leung aan ‘gewoon’ door te gaan met protesten. In een verklaring, die ze in het Engels en Kantonees-Chinees verspreidden, verwijt het duo Lam hypocrisie en het verdraaien van haar woorden. “Het woord dood staat tot nu toe in geen enkele andere wet in Hongkong, en is nog nooit gebruikt in procedures in de wetgeving. Dus wat zegt dat woord nu helemaal?”

Joshua Wong, die in 2014 leiding gaf aan de Parapluprotesten in Hongkong en wiens huisarrest pas onlangs werd opgeheven, noemt Lam op Twitter een pathologische leugenaar . “Het is niets meer dan spelen met woorden wat Carrie Lam doet. Als ze het serieus meende, zou de wet formeel worden ingetrokken. Daar hebben we vorige maand ook al om gevraagd, maar dat is nog steeds niet gebeurd.”

Andermaal roepen Sham, Leung, Wong om het aftreden van Lam, die in hun ogen heeft geprobeerd de wet achter de rug van de inwoners van Hongkong om erdoor te drukken. Toen demonstranten vorige week het parlement van Hongkong bestormden, werd dat ontruimd door agenten die hardhandig arrestaties verrichtten en traangas inzetten. Ook daarvoor wordt Lam verantwoordelijk gehouden.

In haar toespraak ging Lam vanochtend kort in op de roep om haar vertrek. “Ik voel nog steeds de passie om te regeren en vraag het volk me de kans te geven dat te blijven doen.”

Chinese invloed

De marsen door Hongkong, die vaak een miljoen mensen op de been brachten, gaan over meer dan de uitleveringswet. Die heeft niet eens specifiek betrekking op de relatie met bepaalde landen, maar zou het mogelijk moeten maken dat Hongkong in de toekomst criminelen uit zou leveren aan landen waar geen uitleveringsverdrag mee is. En laat China nu net een van die landen zijn. De vrees van de demonstranten is dat China de grenzen van de wet op gaat zoeken, zodra deze eenmaal is ingevoerd.

Democratie

Hongkong heeft weliswaar een autonome status binnen de Volksrepubliek en een ook een eigen leider, maar veel mensen zijn bang dat Peking stilletjes de macht over de administratieve regio probeert terug te krijgen. Lam en haar voorgangers worden niet gekozen aan de hand van verkiezingen, maar geselecteerd door Peking. De demonstranten herhaalden hun wensen: een onafhankelijk onderzoek naar het poli

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden