Verenigde Staten

Lagerhuis VS stemt in met hervorming politie na dood George Floyd

Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen.

Het Parool
Mensen protesteren bij het geïmproviseerde monument ter ere van George Floyd, op 4 juni 2020 in Minneapolis, Minnesota. Beeld AFP
Mensen protesteren bij het geïmproviseerde monument ter ere van George Floyd, op 4 juni 2020 in Minneapolis, Minnesota.Beeld AFP

Of de wet uiteindelijk in huidige vorm wordt aangenomen is nog maar de vraag; daarvoor is ook een meerderheid in de Senaat nodig.

De hervormingen houden onder meer in dat de federale overheid zich gaat inspannen om het gebruik van wurggrepen door de politie te laten verbieden. Ook moet de gerechtelijke immuniteit van politieagenten worden beperkt om vervolging na geweldsincidenten makkelijker te maken.

Daarnaast komt er onder de paraplu van het ministerie van Justitie een landelijke database waarin informatie over het gedrag van agenten wordt bijgehouden. Op die manier moet onmogelijk worden gemaakt dat agenten die in het verleden de fout in zijn gegaan met het uitoefenen van geweld bij een ander politiekorps aan de slag kunnen gaan.

De ‘George Floyd Justice in Policing Act’ kan rekenen op de steun van president Joe Biden. Hij zei maandag dat het vertrouwen tussen de politie en burgers moet worden hersteld. “We kunnen dit vertrouwen niet herstellen als we politieagenten niet aansprakelijk stellen voor machtsmisbruik en actie ondernemen tegen systemisch wangedrag en racisme bij de politie.”

De ongewapende George Floyd (46) werd op 25 mei in de stad Minneapolis om het leven gebracht toen een agent bijna negen minuten lang met zijn knie op Floyds nek drukte. Zijn collega's stonden erbij, maar grepen niet in. In een video van het incident, gefilmd door een omstander, roept Floyd meerdere malen dat hij geen lucht meer krijgt.

De dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot massale protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Het proces tegen de verdachte politieagenten gaat maandag van start.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden