Kurz: Vervroegde verkiezingen in Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, heeft de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie beëindigd.

ANP

Hij zei zaterdagavond tijdens een persconferentie in Wenen president Alexander Van der Bellen te hebben voorgesteld “vervroegde verkiezingen in Oostenrijk uit te schrijven” en wel zo snel mogelijk.

Kurz liet merken het optreden van de FPÖ echt zat te zijn. Hij verweet de Vrijheidspartij van Oostenrijk zijn hervormingsplannen te schaden en hij krijgt niet de indruk dat deze coalitiepartner bereid is te veranderen. Het laatste zetje kwam door een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een vrouwelijke Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne.

Strache trad zaterdag noodgedwongen af maar hield vol dat hij het “slachtoffer is van een gerichte politieke aanval met illegale middelen”. Voor Kurz volstond het vertrek van zijn ‘rechterhand’ niet. “Genoeg is genoeg”, zei de regeringsleider. De FPÖ hindert volgens hem niet alleen het verbetertraject van de regering. “Ze schaadt ook het aanzien van ons land”.

Vliegende wissel

De bondskanselier verwacht daarom geen heil van een verwisseling van de poppetjes om zijn kabinet overeind te houden. Ook ziet hij niets in een ‘’vliegende wissel naar de sociaaldemocraten”. Andere denkbare partners zijn er niet. Dan rest slechts de Oostenrijkse kiezer het woord te geven.

President Van der Bellen zei later ook dat vervroegde verkiezingen onvermijdelijk zijn. ,,Wie het vertrouwen van de kiezer krijgt, moet het ambt altijd met nederigheid vervullen. Nu moeten we dat vertrouwen in de landelijke politiek weer zien op te bouwen. In dit geval kan dat alleen via de stembus.’' Van der Bellen overlegt zondag met Kurz over de volgende stappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden