Kritiek op Ryanair na gedwongen landing met Belarussische dissident

Ryanair krijgt de wind van voren op sociale media vanwege een ‘laffe’ en ‘hypocriete’ reactie op de gedwongen landing van een vliegtuig van de maatschappij in de Belarussische hoofdstad Minsk, zondagavond.

Het toestel van Ryanair landt uiteindelijk in Vilnius. Beeld REUTERS
Het toestel van Ryanair landt uiteindelijk in Vilnius.Beeld REUTERS

Aan boord van het toestel zat journalist en blogger Roman Protasjevitsj (26), die zich in zijn werk kritisch uitlaat over de Belarussische president Loekasjenko. Protasjevitsj werd bij aankomst in Minsk opgepakt. Ryanair doet in een mededeling over het incident alsof er niets gebeurd is.

De mededeling van Ryanair werd zondagavond om 21.00 uur gedeeld via het Twitterkanaal van de persdienst van de vliegmaatschappij. In het bericht wordt gemeld dat de bemanning op de bewuste vlucht – onderweg van Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius – van de Belarussische luchtverkeersleiding te horen kreeg dat er een potentieel veiligheidsrisico aan boord was en dat het toestel de opdracht kreeg om te landen op de dichtstbijzijnde luchthaven: Minsk.

‘Het toestel landde veilig en de passagiers moesten uitstappen terwijl de lokale autoriteiten veiligheidscontroles uitvoerden,’ staat er te lezen. ‘Er werd niets ongewensts gevonden en de autoriteiten gaven toestemming dat het vliegtuig met haar bemanning en passagiers opnieuw kon vertrekken, na ongeveer zeven uur aan de grond te hebben gestaan in Minsk.’

‘Betreurenswaardige vertraging’

Ryanair zegt verder dat het ‘de relevante nationale en Europese veiligheidsdiensten’ op de hoogte heeft gebracht en verontschuldigt zich bij de passagiers voor de ‘betreurenswaardige vertraging, die buiten de controle van Ryanair lag’. De kritiek op deze versie van het verhaal kwam al snel.

Zo was Minsk niet de dichtstbijzijnde luchthaven op het moment dat de melding van de Belarussische luchtverkeersleiding binnenliep: dat was de bestemming, Vilnius in Litouwen. Ook dat er ‘niets ongewensts’ werd gevonden en dat het vliegtuig met zijn passagiers gewoon door kon vliegen is niet correct. Roman Protasjevitsj en zijn vriendin Sofia werden van boord gehaald en opgepakt.

‘Ongelooflijk, geen enkele melding dat er een paar passagiers zijn achtergebleven in Minsk. Nooit meer Ryanair,’ klinkt het onder meer in de commentaren op sociale media. Ryanair wordt verweten ‘laf’ en ‘hypocriet’ te zijn en er ontstond zelfs een hashtag #boycottryanair. ‘Te bizar voor woorden. Ryanair is met dit soort statements wat mij betreft medeplichtig,’ schrijft een ander.

Kaping

De Litouwse regering, verscheidene Europese landen en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelden de actie van Belarus al stevig. Von der Leyen sprak zelfs van een ‘kaping’ en eist dat de verantwoordelijken bestraft worden. Maandag bespreekt de EU mogelijke sancties tegen het land.

Aleksandr Loekasjenko wordt ook wel de ‘laatste dictator van Europa’ genoemd. Hij werd in augustus vorig jaar tot overwinnaar van de verkiezingen uitgeroepen, maar vrijwel niemand gelooft dat het er eerlijk aan toe ging. Er volgde vele protesten, die met bruut politiegeweld werden neergeslagen.

Loekasjenko, die in 1994 aan de macht kwam, wint doorgaans verkiezingen met percentages die alleen bekend zijn van Noord-Korea. Hij wordt gesteund door de Russische president Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden