Kritiek op coronabeleid galmt door Europese steden

Het forse tegengeluid rond de coronamaatregelen galmde zaterdag door diverse hoofdsteden in Europa. In Parijs, Londen en Berlijn kwamen vele duizenden demonstranten bijeen om te demonstreren tegen onder meer de 1,5 metersamenleving en de verplichting om een mondkapje te dragen.

Sebastiaan Quekel
Protest in Parijs. Beeld EPA
Protest in Parijs.Beeld EPA

Bij schermutselingen in Berlijn zijn tussen de 200 en 300 mensen aangehouden. Dat gebeurde bij de Russische ambassade waar volgens Duitse media een grimmige sfeer was ontstaan. De demonstraties verliepen verder minder rumoerig dan verwacht en gevreesde rellen bleven uit. Aan het begin van de avond meldde de politie dat veel deelnemers waren vertrokken.

Bij de Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, braken zaterdagavond toch demonstranten door een afzetting van de politie en bestormden de trappen van het gebouw. Politieagenten duwden hen terug en gebruikten pepperspray. Het kwam tot enkele schermutselingen. Uiteindelijk werden de demonstranten van de trappen verdreven en het plein voor het gebouw werd schoongeveegd.

Volgens de politie waren 25.000 tot 30.000 mensen in Berlijn samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen die volgens de actievoerders hun mensenrechten schenden. Twee demonstraties die vanochtend begonnen werden door de politie opgebroken omdat de deelnemers zich niet aan de beperkende maatregelen vanwege corona hielden.

Buiten proporties

Het protest is mede een initiatief van de in Stuttgart opgerichte actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). Die organiseert via internet in heel Duitsland betogingen tegen de maatregelen. De aanhangers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger zou zijn dan de kwaal, het coronavirus.

Een grote groep demonstranten ging aan het einde van de middag op de grond zitten in de Friedrichstrasse. Daar klinken spreekkoren als ‘zitten!’ en ‘verzet!’. Er werden spandoeken meegenomen met teksten als ‘stop met de fake-pandemie’. Volgens de politie wordt het gevaarlijk krap in de straat. Toegangswegen zijn inmiddels afgesloten en er is begonnen met ontruiming.

Protest in Parijs. Beeld AP
Protest in Parijs.Beeld AP

Omsingeld

In Parijs kwamen vandaag tussen de tweehonderd en driehonderd mensen bijeen om te demonstreren tegen de verplichting een mondkapje te dragen. Het was een van de eerste acties van deze aard in Frankrijk. Afgezien van de kreten ‘vrijheid, vrijheid’ bleef het rustig. De betogers verzamelden zich op het Place de la Nation, in het oosten van Parijs.

Ze beschuldigden de Franse regering van het ‘manipuleren van de mensen door hun angst aan te jagen’ en in verscheidene grote steden te bevelen mond en neus te bedekken ‘zonder enige wetenschappelijke rechtvaardiging’.

De activisten in Parijs waren al snel omsingeld door tientallen politieagenten, van wie enkelen boetes van 135 euro uitdeelden wegens het niet dragen van een mondkapje. ,,Mensen willen geen masker, ze dragen er alleen een omdat ze bang zijn voor een boete”, zei een van de betogers onder luid applaus in de microfoon.

Protest in Parijs. Beeld AP
Protest in Parijs.Beeld AP

Hoax

In Londen kwamen zeker duizend corona-activisten samen op Trafalgar Square. Ze noemden het gevreesde virus een hoax en eisten opheffing van de beperkende maatregelen. Velen hadden borden bij zich met teksten als ‘nepnieuws’, ‘maskers zijn muilkorven’ of ‘maskers verminderen immuniteit’ en wezen elk verplicht vaccinatieprogramma af. In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 40.000 mensen overleden aan Covid-19.

Vlaggen in Utrecht

Ook in Utrecht lieten tegenstanders van het coronabeleid hun onvrede horen. Enkele tientallen mensen verzamelden zich vanmiddag op het Vredenburg en hielden daarna een tocht door de stad. Daarbij werd ook met vlaggen gezwaaid. De politie hield toezicht en riep de demonstranten op onderling afstand te houden, anders zou de demonstratie worden afgebroken. Een aantal demonstranten jouwde de politie vervolgens uit.

De groep demonstranten werd gaandeweg de tocht door de stad steeds kleiner en rond 14.45 uur werd de demonstratie op het Vredenburg beëindigd. Vóór de demonstratie was een oproep op Facebook gedaan. Daarin schrijft organisator ‘Nederland voor Elkaar en met Elkaar’ dat het kabinet Rutte heeft gefaald.

‘Dit is al gebleken doordat de verdeeldheid in ons land alleen maar is toegenomen. De rijken worden rijker, en de armen worden armen. Daarbij heeft ook de nieuwe generatie een valse start gekregen dankzij het kabinet,’ staat onder meer in de oproep te lezen.

Ook politie te paard is bij de demonstratie in Utrecht aanwezig. Beeld
Ook politie te paard is bij de demonstratie in Utrecht aanwezig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden