Plus

Kremlincriticus Navalny eet weer, maar zijn gezondheid is nog in gevaar

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny beëindigt geleidelijk zijn hongerstaking. Hij begon die ruim drie weken geleden omdat hij vanwege gezondheidsproblemen in de gevangenis bezoek eiste van een arts naar eigen keuze.

Het Parool
Aleksej Navalny in de rechtbank, februari dit jaar. Beeld AP
Aleksej Navalny in de rechtbank, februari dit jaar.Beeld AP

Navalny verwacht dat het zeker 24 dagen zal duren om de hongerstaking te beëindigen, laat hij via Instagram weten. De 44-jarige politicus bedankte daar de mensen die hem in de afgelopen periode hebben gesteund. Zij zijn ook deels de reden dat hij nu stopt.

“In solidariteit met mij zijn verschillende mensen een hongerstaking begonnen, waaronder vertegenwoordigers van de ‘Moeders van Beslan’. De tranen stroomden uit mijn ogen terwijl ik dat las. Heer, ik ken deze mensen niet eens, maar ze gaan hier voor mij naar toe,” schrijft Navalny op sociale media. “Mijn hart is vol liefde en dankbaarheid voor jullie, maar ik wil niet dat iemand lichamelijk lijden ervaart vanwege mij.”

Het team van Navalny waarschuwde eind vorige week nog dat de Kremlin-criticus op ieder moment kon overlijden. Artsen hebben hem dringend aangeraden te stoppen met zijn actie, uit vrees dat hij het niet zou overleven. De criticus van het Russische bewind weigerde sinds 31 maart te eten uit protest tegen zijn behandeling in een strafkamp, waar hij vastzit wegens het schenden van een meldingsplicht. Die kreeg hij opgelegd in 2014 als deel van een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar in een fraudezaak.

In Rusland twijfelt men er niet aan dat die veroordeling door het Kremlin besteld is. Oppositieleider Aleksej Navalny geldt als de belangrijkste criticaster van Vladimir Poetin in Rusland. Hij ontkwam vorig jaar aan de dood door een aanslag met zenuwgif en werd toen maandenlang behandeld in Duitsland.

Ondermaats

Op zijn Instagrampagina stelde Navalny, die in januari vrijwillig terugkeerde naar Rusland en meteen werd gearresteerd, dat hij kampt met ernstige pijn in zijn been en rug, maar van de gevangenisautoriteiten nog steeds geen dokter naar eigen keuze krijgt. De door de gevangenisautoriteiten zou hij hebben geweigerd.

Volgens zijn aanhangers heeft Navalny dit gedaan omdat de hem aangeboden zorg ondermaats is. Woensdag werd er in verschillende Russische steden gedemonstreerd voor adequate zorg voor Navalny. De actievoerders eisten daarnaast dat hij vrijgelaten zou worden. De Verenigde Staten hebben gesteld dat het ‘gevolgen’ zal hebben als Navalny in detentie zou sterven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden