PlusAchtergrond

Kremlin tolereert geen enkel verzet: Navalny sluit alle regiokantoren

Maandag oordeelt een rechtbank in Rusland of de beweging van Aleksej Navalny op een lijst met extremistische organisaties komt te staan.

“De Navalnycampagne bestaat niet meer,” klonk het uit de mond van stafchef Leonid Volkov, die om veiligheidsredenen al enige tijd in Litouwen bivakkeert. Beeld REUTERS
“De Navalnycampagne bestaat niet meer,” klonk het uit de mond van stafchef Leonid Volkov, die om veiligheidsredenen al enige tijd in Litouwen bivakkeert.Beeld REUTERS

Eind april begon de rechtszaak in Moskou om de politieke, tegen corruptie gekante organisatie van Navalny het predicaat ‘extremistisch’ te ­geven. Aangezien de kans dat dat niet gebeurt vrijwel nul is, besloten Navalny en zijn strijdmakkers de eer aan zichzelf te houden. Zonder op het ­definitieve oordeel van de rechter te wachten, kondigden ze op 29 april al aan dat alle 37 regionale kantoren van de beweging per direct dichtgingen.

“De Navalnycampagne bestaat niet meer,” klonk het uit de mond van stafchef Leonid Volkov, die om veiligheidsredenen al enige tijd in Litouwen bivakkeert.

Gevangenisstraf

Een andere mogelijkheid was er eigen­lijk niet. Door het extremismelabel komen Navalny en co in een rijtje met organisaties als Al Qaida, IS, de Taliban en Hizb ut-Tahrir. Wie daarvoor werkt, krijgt tien jaar gevangenisstraf, wie zich ermee associeert zes jaar. Doorgaan met de strijd zou van Navalny een (gevangen) generaal zonder leger maken. En dus ging de stekker eruit.

Na jaren van huiszoekingen, intimidaties, arrestaties, inbeslagnames, veroordelingen en andere staats­terreur heeft het Kremlin de oppositie eindelijk op de knieën.

Intussen houdt ‘de zwaarste repressie in de geschiedenis van het moderne Rusland’, zoals mensenrechtenorganisatie OVD-info deze periode noemt, onverminderd aan. Om de ­haverklap arresteren de autoriteiten activisten, journalisten, advocaten, wetenschappers, kunstenaars en zelfs gewone burgers die zich op sociale media net iets te onconventioneel uitlaten over politieke aangelegen­heden.

Autocratisch systeem

Daarmee lijkt het Rusland van president Poetin weer terug te vallen op een ouderwets autocratisch systeem, waarin geen plek is voor wat voor vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid dan ook. Nu de 68-jarige president het volk weinig douceurtjes meer heeft te bieden door een kwakkelende economie en de populariteitscijfers van hemzelf en de regeringspartij sterk teruglopen, ziet de president kennelijk geen andere ­mogelijkheid dan de Russen met ­repressie in het gareel te houden.

“Als een prins niet geliefd en gevreesd kan zijn, dan is het veel veiliger om gevreesd te zijn dan geliefd,” citeerde de Britse Ruslandexpert Mark Galeotti de vijftiende-eeuwse Italiaanse diplomaat en militair ­strateeg Niccolò Machiavelli in een stuk in The Moscow Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden