Kremlin bezweert: geen Russische ‘troepenopbouw’ bij grens Oekraïne

De Russische troepenbewegingen nabij de grens met Oekraïne vormen geen bedreiging voor dat land of wie dan ook, beklemtoont het Kremlin maandag.

Militanten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk bij de frontlinie in Zholobok. Beeld Reuters
Militanten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk bij de frontlinie in Zholobok.Beeld Reuters

De Russische strijdkrachten verplaatsen wel vaker troepen in Rusland en ze zijn er om de veiligheid van het land te waarborgen, aldus de autoriteiten in Moskou.

De Navo is net als Oekraïne bezorgd over het groeiend aantal troepen in de streek die aan de Oost-Oekraïense regio Donbass grenst. Daar heerst sinds de machtswisseling in de Oekraïense hoofdstad Kiev in 2014 een burgeroorlog, die is getemperd met een broos staakt-het-vuren. Het Kremlin steunt er de pro-Russische separatisten. De afgelopen dagen zijn er berichten over het oplaaien van de strijd in de regio, die bijna 600 kilometer ten zuidoosten van Kiev ligt.

Troepenopbouw

Oekraïne beschuldigt Moskou ondertussen van een troepenopbouw aan de grens. Een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris, die anoniem wil blijven, zei dat het Russische leger bezig was de ‘militaire coördinatie’ met de separatisten te verbeteren. “Hun gevechtseenheden zijn midden april klaar voor een offensief.”

Duitsland en Frankrijk riepen de strijdende partijen in het zuidoosten van Oekraïne zondag op om de spanningen te verminderen te midden van een stijgend aantal schendingen van het staakt-het-vuren. “We volgen de situatie met grote waakzaamheid... en roepen de partijen op terughoudendheid te betrachten en de spanningen onmiddellijk te verminderen,” zeiden de Duitse en Franse ministeries van Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke verklaring.

Een woordvoerder van de militie van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk had eerder op de dag verklaard dat zaterdag minstens één kleuter was gedood en een vrouw gewond raakte bij een Oekraïense drone-aanval in Oleksandrivske.

Schendingen van het staakt-het-vuren gaan onverminderd voort in het zuidoosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger in 2014 een speciale operatie lanceerde tegen de zelfbenoemde volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Volgens VN-gegevens zijn al ongeveer 13.000 mensen het slachtoffer geworden van het conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden