Kosovaarse oud-president Thaçi verklaart zich ‘niet schuldig’

De Kosovaarse oud-president Hashim Thaçi is maandag voor het eerst voor het Kosovotribunaal in Den Haag verschenen. Hij is aangeklaagd voor onder andere oorlogsmisdaden. Hij verklaarde zich ‘niet schuldig’.

Het Parool/ANP
De Kosovaarse oud-president Hashim Thaçi is maandag voor het eerst voor het Kosovotribunaal in Den Haag verschenen. Beeld REUTERS
De Kosovaarse oud-president Hashim Thaçi is maandag voor het eerst voor het Kosovotribunaal in Den Haag verschenen.Beeld REUTERS

Thaçi (52) wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, marteling, illegale detentie, gedwongen verdwijningen en vervolging, gepleegd tussen 1998 en 1999.

De voormalig president werd vorige week donderdag overgebracht naar de gevangenis van het Kosovotribunaal in Den Haag. Diezelfde dag maakte hij bekend dat hij aftrad omdat hij officieel is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Thaçi pleitte niet schuldig te zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het conflict met Servië in de jaren negentig. “De aanklacht is volledig zonder basis, en ik pleit niet schuldig aan alle lasten in de aanklacht,” zei Thaçi.

Oorlogstribunaal

Aanklagers van het Kosovotribunaal zijn een jaar geleden begonnen met het verhoren van getuigen en verdachten. Thaçi was in de Kosovo-oorlog eind jaren negentig aanvoerder van het UÇK, een guerrillabeweging van etnische Albanezen die in opstand kwam tegen de Servische onderdrukking van de Albanese meerderheid in Kosovo en vocht voor afscheiding van Servië. Hij heeft herhaaldelijk zijn onschuld verkondigd en beweert dat het internationale rechtssysteem de geschiedenis van het conflict ‘herschrijft’.

Het tribunaal – de ‘Kosovo Specialist Chambers’ – is in 2015 opgericht voor de vervolging van verdachten van oorlogsmisdrijven in de periode van begin 1998 tot eind 2000 in Kosovo. Aan­leiding was onder meer een geruchtmakend rapport uit 2011 van de Raad van Europa waarin werd beschreven hoe strijders het Kosovo Bevrijdingsleger Servische burgers martelden en vermoordden. Ze zouden krijgsgevangenen hebben ontdaan van hun organen, om deze te verkopen op de zwarte markt.

In de Kosovo-oorlog kwamen meer dan 10.000 mensen om het leven. Het gewapende conflict eindigde toen de NAVO ingreep en bombardementen uitvoerde op Servische doelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden