Nieuws kort

Kort nieuws

Het Parool
Het beeld van Columbus in Mexico-Stad. Beeld AP
Het beeld van Columbus in Mexico-Stad.Beeld AP

Mexico-Stad wil af van beeld van Columbus

Mexico-Stad gaat het bekende beeld van Christoffel Columbus in het centrum van de stad verplaatsen. Waar de ontdekkingsreiziger nu nog op zijn sokkel staat, moet een beeld verrijzen van een inheemse vrouw. Zo wordt volgens burgemeester Claudia Sheinbaum recht gedaan aan de rol die vrouwen in de Mexicaanse geschiedenis hebben gespeeld. Het beeld van Columbus staat sinds de negentiende eeuw op de Paseo de la Reforma, een van de belangrijkste boulevards. (ANP)

‘Onteigening boeren geen taboe meer’

Het demissionaire kabinet heeft ingrijpende plannen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. Er zijn plannen doorgerekend om de productierechten van boeren en landbouwgrond op te kopen. Bij die laatste optie is onteigening geen taboe. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in NRC. Die krant heeft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ingezien. De plannen om de productierechten en de grond op te kopen zouden 17 miljard euro kosten. (ANP)

Klopjacht in Israël na ontsnapping zestal via tunnel

De Israëlische politie houdt een klopjacht op zes gevangenen die in de nacht van zondag op maandag uit een zwaar beveiligde gevangenis in het noorden van het land zijn ontsnapt. De zes hebben een tunnel gegraven onder een gootsteen in een cel van de Gilboa-gevangenis, vlak bij het Meer van Galilea. Op beelden is te zien dat het een krappe tunnel was. Die liep door tot onder de muur. De zes gelden als zeer gevaarlijk. Ze zaten levenslange gevangenisstraffen uit voor aanslagen op Israëliërs. (ANP)

Toestroom studenten van buiten de EU

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft afgelopen maanden gemiddeld drie keer zoveel aanvragen voor studievergunningen verwerkt als in dezelfde periode een jaar geleden. Eind juli waren er al meer aanvragen binnengekomen dan in heel 2020 (12.000) bij elkaar. Eind juli van dit jaar waren er al meer dan 15.000 aanvragen. Vrijwel alle aanvragen (98 procent) zijn gehonoreerd. De meesten willen naar de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden