Koning Willem-Alexander roept bij VN op tot samenwerking

Koning Willem-Alexander roept de wereld op samen te blijven werken, nu onder meer president Donald Trump een nationalistische wind door de VN laat waaien. ‘We hebben elkaar meer nodig dan ooit,’ zei de koning in een toespraak tot wereldleiders op de VN-top in New York.

Karlijn van Houwelingen/ANP
Koning Willem-Alexander in New York. Beeld EPA
Koning Willem-Alexander in New York.Beeld EPA

“Nog nooit was internationale samenwerking zo urgent voor de toekomst van onze planeet. Broeikasgassen kennen geen grenzen. Alleen samen kunnen we klimaatverandering het hoofd bieden.”

Het machtigste lid van de VN, Amerika, vaart een heel andere koers. “De toekomst is niet van globalisten, de toekomst is van patriotten,” zei Trump op sombere, gedragen toon in het VN-hoofdkwartier. Landen zouden vooral hun eigen geschiedenis, tradities en waarden moeten omarmen. “Als je vrijheid wilt, wees dan trots op je land. Als je democratie wilt, houd dan vast aan je soevereiniteit. Als je vrede wilt, houd dan van je land,” gaf hij wereldleiders mee.

Trump

Trump heeft al vaker laten merken dat hij weinig waardering heeft voor internationale organisaties en niet van plan is zich te bemoeien met bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen elders in de wereld. De Nederlandse delegatie is juist naar het VN-hoofdkantoor gekomen om het internationale systeem te verdedigen. Dat de koning spreekt, is een signaal van het grote belang dat Nederland hecht aan clubs als de VN.

“Wij geloven in multilaterale samenwerking. Het Koninkrijk der Nederlanden is ervan overtuigd dat hechte samenwerking in een breed verband van staten de beste waarborgen biedt voor ieders vrijheid, veiligheid en welvaart,” sprak Willem-Alexander. Hij pleitte voor hervormingen en efficiëntere besteding van VN-budgetten, om te voorkomen dat het stelsel zijn geloofwaardigheid verliest.

De VN-vergadering werd bijvoorbeeld geopend door zijn bondgenoot in Brazilië, Jair Bolsonaro. Bolsonaro haalde op het wereldpodium opnieuw uit naar ‘kolonialistische’ landen die zich zorgen maken om branden in de Amazone. Bolsonaro houdt vol dat er niets aan de hand is en gebruikt zijn optreden om God te prijzen en ‘genderideologie’ over verschillende seksuele geaardheden af te wijzen als schadelijk voor kinderen.

Conservatieve opvattingen

Zulke conservatieve opvattingen krijgen langzaam meer voet aan de grond in de VN. Trump komt in zijn toespraak op voor homoseksuele burgers in landen waar ze vervolgd worden, maar promoot ook de strijd tegen abortus van zijn conservatieve achterban.

Amerikaanse diplomaten doen al langer hun best verwijzingen naar ‘seksuele en reproductieve gezondheidszorg’ uit hulpprogramma’s van VN-organisaties te schrappen. Behalve de mogelijkheid een ongewenste zwangerschap te beëindigen bedreigt dat ook VN-teams die seksuele voorlichting en anticonceptie bieden.

Achttien landen als Brazilië, Polen en Saoedi-Arabië sloten zich deze week op de top officieel aan bij de Amerikaanse strijd voor ‘familiewaarden’ en tegen abortus. Nederland en andere Europese landen proberen zich er achter de schermen tegen te verzetten.

Ook klimaatverandering is een belangrijk thema voor de Nederlandse delegatie onder aanvoering van premier Rutte. Maar de grootste vervuiler per inwoner, Amerika, had geen bijdrage aan de klimaattop op maandag en belegde in plaats daarvan op hetzelfde moment een bijeenkomst over religieuze vrijheid, een prioriteit van de regering Trump.

VN eert koningin Máxima voor haar werk

Bij de Verenigde Naties wordt woensdag aandacht besteed aan het tienjarig jubileum van koningin Máxima als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal op het gebied van financiële inclusie. Dat is het voor iedereen in de wereld toegankelijk maken van financiële diensten. Niet alleen bankzaken, maar ook verzekeringen, de mogelijkheid tot sparen, lenen en geld overmaken.

Tijdens een speciale bijeenkomst in het hoofdkwartier van de VN wordt teruggekeken op de resultaten van de afgelopen tien jaar en vooruitgeblikt naar wat nog moet gebeuren. Technologie heeft daarbij de toekomst, zo schreef koningin Máxima in het jaarverslag dat ze dinsdag alvast overhandigde aan secretaris-generaal António Guterres. “We moeten een oplossing vinden voor het weinig gebruik van bankrekeningen door mensen die nu wel toegang hebben tot financiële diensten,” concludeerde Máxima ook.

Koning Willem-Alexander is aanwezig bij het evenement dat de VN voor het jubileum van zijn vrouw organiseert. In zijn speech tot de Algemene Vergadering stond hij er ook even bij stil. “Zij vervult die functie nu tien jaar met een enorme gedrevenheid en passie en met groot plezier.”

De koning richt zijn activiteiten woensdag op de verwezenlijking van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN-lidstaten in 2015 met elkaar hebben afgesproken. Hij spreekt kort op een speciale bijeenkomst over startpunten die de duurzame ontwikkeling kunnen versnellen, zoals de circulaire economie, toegang tot recht en gelijkheid tussen man en vrouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden