Koerden zetten zich schrap voor inval Turkije

De Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië heeft burgers woensdag opgeroepen om het gebied te verdedigen bij een aanval van Turkije.

ANP/Het Parool
Turkse troepen in het grensgebied met Syrië. Beeld AFP
Turkse troepen in het grensgebied met Syrië.Beeld AFP

‘We kondigen drie dagen van algemene mobilisatie aan in het noorden en oosten van Syrië,’ aldus een verklaring, waarin wordt opgeroepen naar de grens met Turkije te gaan, en tijdens dit ‘gevoelige historische moment’ deel te nemen aan het verzet. Ook Koerden die niet in het gebied wonen, worden aangespoord om te protesteren tegen het geplande offensief van Ankara.

In een ingezonden brief in de Washington Post schreef Fahrettin Altun, chef communicatie van Turkije, dinsdag al dat een Turkse inval in Syrië niet lang op zich zou laten wachten. Het standpunt van Turkije luidt dat YPG, een Koerdische militie, een terroristische organisatie is. Daardoor zou ingrijpen in het gebied gegrond zijn.

YPG controleert een groot gebied aan de grens met Turkije. Ankara ziet de militie als een terroristische organisatie. YPG is echter lang een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten geweest in de strijd tegen Islamitische Staat. Amerika heeft zich ondertussen teruggetrokken uit het gebied.

Turkije ontkent

Het Turkse leger spreekt berichten tegen dat het het noordoosten van Syrië al is binnengetrokken. Volgens de Turkse autoriteiten worden wel de laatste voorbereidingen getroffen voor een invasie. De aanvoer van troepen en materieel is inmiddels compleet.

Turkse militairen hebben met zwaar materieel een deel van de grensmuur verwijderd, aldus een functionaris die reageerde op berichten dat het leger de grens met Syrië was overgestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden