Klopjacht op mogelijk zwaarbewapende Belg concentreert zich op bos

De klopjacht op een voortvluchtige Belgische militair is donderdag de derde dag ingegaan. Met 250 politieagenten en 90 militairen wordt een natuurpark in de provincie Limburg doorgekamd op zoek naar de potentieel zwaarbewapende Jürgen Conings, die het gemunt zou hebben op ‘virologen en het regime’.

Tom Kieft
Zwaarbewapende soldaten bij de ingang van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen. Beeld BELGA
Zwaarbewapende soldaten bij de ingang van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.Beeld BELGA

Alle focus ligt ook donderdag in het hartje Nationaal Park Hoge Kempen, dat vlak bij de Nederlandse grens ligt. Lokale media meldden vanochtend dat een beperkt deel van het bos was afgesloten, mogelijk omdat de politie weet waar Conings zich verschanst.

Woensdagavond klonken volgens Belgische media zes schoten. Die schoten kwamen niet van de politie, onduidelijk is dan ook of het daadwerkelijk om pistoolschoten gaat. Ze zouden vlak bij het dorp Lanklaar zijn gehoord, dat ligt op 3 kilometer van de Maas en de Nederlands-Limburgse grens.

De klopjacht op de 46-jarige wapeninstructeur begon dinsdag, nadat zijn vriendin de avond ervoor melding had gemaakt dat hij niet thuis was ­gekomen. De militair was al langer bekend bij de Belgische autoriteiten vanwege extreemrechtse sympathieën. Hij stond zelfs vermeld als ‘potentieel gewelddadige extremist’ bij de dienst Ocad, vergelijkbaar met de Nederlandse NCTV.

De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de schietinstructeur meerdere vuurwapens bij zich heeft. Die zou Conings hebben ontvreemd uit een kazerne. In zijn auto die dinsdag werd gevonden, lagen een aantal vuurwapens en vier antitankraketten, maar de veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij nog een pistool en een automatisch wapen bij zich heeft.

Afscheidsbrieven

In de auto lagen volgens Belgische media ook twee afscheidsbrieven. Een daarvan was aan zijn vrouw en kind gericht. In de ander zou hij vermelden dat hij ‘in verzet’ gaat tegen politici en virologen en dat hij er ­rekening mee houdt dat hij dit niet zal overleven.

In België wordt geschokt gereageerd dat de man, afkomstig uit Dilsem-Stokkem, ondanks dat hij bekend stond als potentiële extremist, actief kon zijn in het leger. Conings kreeg in het afgelopen jaar twee keer een tuchtstraf van Defensie, vanwege racistische uitspraken op het internet, en voor het bedreigen van viroloog Marc Van Ranst. Hij verloor daardoor zijn positie bij de Militaire Politie, en het vooruitzicht op buitenlandse missies. Maar dat belette hem er niet van toegang tot wapendepots te hebben.

Viroloog ondergedoken

“Het is onaanvaardbaar dat iemand op de Ocadlijst actief is binnen Defensie en toegang krijgt tot wapens,” aldus de Belgische premier Alexander De Croo. “Defensie en de veiligheidsdiensten zullen mogelijk morgen met een analyse komen over wat er gebeurd is, maar vooral ook met een voorstel om te vermijden dat dit in de toekomst nog kan gebeuren.”

Viroloog Van Ranst is uit voorzorg met zijn gezin op een veilige plaats ondergebracht. Ook zouden meerdere legerkazernes zijn afgegrendeld uit angst voor een aanslag. Terwijl hij zich schuilhoudt, laat Van Ranst op sociale media luid van zich horen. Zo verweert hij zich fel ­tegen verdachtmakingen uit de hoek van mensen die zich verzetten tegen het coronabeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden