Klompje goud was nog nooit zo duur

Goud is ongekend populair. Nooit eerder was een brokje van het edelmetaal zo duur als nu. En dat is geen goed nieuws.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat is er aan de hand?

Met een prijs maandagochtend om half elf van 1940 dollar per ‘troy ounce’ (de gewichtsmaat voor edelmetaal, ruim 31 gram) overschrijdt de goudprijs het dagrecord uit september 2011: 1921 dollar. Goud is sinds begin juni bijna 265 dollar per troy ounce gestegen.

Hoe komt dat?

Terwijl de Verenigde Staten en China elkaars vlaggen neerhalen bij wederzijdse consulaten en het tussen Amerika en Iran onrustig blijft, woedt binnen de VS de coronapandemie onverminderd. Het aantal Amerikaanse slachtoffers is met 147.000 nu bijna drie Vietnamoorlogen groot. Niet alleen ligt door alle coronamaatregelen het maatschappelijk leven stil, ook de economie wordt zwaar geraakt.

Deze week komt er ook nog eens een rentebesluit aan van de Amerikaanse centrale banken. In de VS kan de rente nog altijd omlaag, alhoewel de kans daarop klein is. En dan komen er dit najaar ook nog presidentsverkiezingen aan, altijd een onzekere periode.

Omdat de vooruitzichten somber zijn, wordt beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed onzeker. Dat de VS uit de gratie is bij beleggers blijkt ook uit de koers van de Amerikaanse dollar. Voor een euro moet nu minder dan 1,17 dollar worden betaald.

Waarom dan goud?

Onder doorgewinterde beleggers speelt mee dat het nu lou loene is op de aandelenmarkten. Door corona en de Chinees-Amerikaanse strubbelingen staan de koersen onder druk.

Bovendien zijn technologieaandelen eventjes niet de explosieve beleggingen die ze lang waren. De rente is extreem laag, dus geld op de bank en obligaties leveren weinig tot niks op. Vastgoed is duur omdat beleggers het als stabiel onderpand gebruiken voor hun investeringen.

Dus allemaal massaal goud kopen?

Goud geldt als de zekerste belegging. Maar op een hoogtepunt brokjes goud kopen of beleggen in een goud- of edelmetaalfonds is zeker voor nieuwkomers zelden een goed plan. Bovendien: goud mag op een record staan, zilver gaat nog harder. Dit

metaal is sinds maart vrijwel in prijs verdubbeld naar 24 dollar per troy ounce. Dat is wel ver van het record van ruim 50,35 dollar in 2011.

Eventjes niet naar de juwelier?

Net als bij de verhouding tussen de prijs van ruwe olie en die van benzine aan de pomp sijpelt de prijs van edelmetalen op de wereldmarkt vertraagd door naar producten waarin ze worden gebruikt. Die trouwring kan dus best duurder worden, maar het effect zal vooral langere tijd merkbaar zijn in de prijs van elektronica – zoals smartphones, computers en zonnepanelen – waarin goud en zilver is verwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden