PlusAchtergrond
Klimaattop: onder Biden vecht de VS weer voor het klimaat
Met ambitieuze klimaatdoelen wil Biden dat de VS voorloper wordt in de strijd tegen global warming. Er moet veel gebeuren om zijn beloftes waar te maken. Maar het is 5 voor 12, aldus Biden.
Wereldleider worden in de strijd tegen klimaatverandering, die ambitie heeft de Amerikaanse president Joe Biden voor zijn land voor ogen. Tijdens de digitale klimaattop waarvoor de Verenigde Staten veertig wereldleiders hadden uitgenodigd, deed hij uit de doeken wat zijn eerste stappen zijn om dat waar te maken. Voor 2030 belooft hij dat de uitstoot van broeikasgassen van de VS is gehalveerd ten opzichte van 1990. Bovendien verdubbelt hij de jaarlijkse groene bijdragen aan ontwikkelingslanden.
Het is volgens wetenschappers dan ook vijf voor twaalf, aldus Biden. “Dit is het decennium dat we beslissingen moeten nemen om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden.”
Verdubbeling klimaatdoelen Obama
Het is een harde breuk met het beleid van zijn voorganger. Wars van internationale verdragen, sleurde Donald Trump zijn land ook uit het klimaatakkoord van Parijs. Hij ontkende het verband tussen de opwarming van de aarde en uitstootgassen, en zette juist extra in op fossiele brandstoffen waaronder de, in zijn woorden, ‘prachtige, schone steenkool’.
Bidens plan is niet alleen in contrast met zijn voorganger ambitieus. De toezeggingen van de Democratische president voor de reductie van uitstoot vormen ook een verdubbeling van de klimaatdoelen van de regering van Barack Obama, onder wie Biden diende als vicepresident.
Met zijn groene vlucht voorwaarts hoopte Biden ook andere landen over de streep te trekken hun klimaatdoelen op te voeren. Geen land kan de strijd in zijn eentje winnen van de opwarming van de aarde, hield Biden zijn collega’s voor. Japan en Canada volgden Bidens voorbeeld door bij de top hun klimaatdoelen te verscherpen. Verrassender was dat ook uit de mond van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro toezeggingen kwamen. Haaks op hoe hij eerder de bomenkap in het Amazoneregenwoud met hand en tand verdedigde als een binnenlandse aangelegenheid, beloofde de rechtse president te werken aan een klimaatneutraal Brazilië voor 2050 en een einde aan illegale ontbossing voor het einde van dit decennium.
Optimisme
Bij de top, die vandaag doorgaat, kwamen de leiders van India en China – twee van ’s werelds grootste uitstoters – gisteren niet met nieuwe doelen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overigens evenmin. Maar de doelen van de EU en het VK gaat dan ook al minstens zo ver als die van de VS. Brussel neemt 1990 als uitgangspunt voor de klimaatdoelen voor de berekeningen. De VS kijken, net als veel andere landen, naar 2005. Ten opzichte van 1990 komen Bidens plannen voor 2030 neer op een reductie van 43 procent, de EU 55 procent. Het VK heeft met een reductie van 68 procent per 2030 ten opzichte van 1990 de meest ambitieuze plannen op klimaatgebied.
Of de landen die grote beloftes nakomen, moet natuurlijk maar blijken. De vraag naar energie groeit onverminderd door. Bovendien waarschuwen milieuorganisaties dat ook deze toezeggingen niet verregaand genoeg zijn om de opwarming van de aarde te keren. Voor nu overheerst bij de top echter het optimisme over de terugkeer van de Amerikanen aan de klimaattafel. “Het is zo fijn dat de VS weer aan onze zijde staat in de strijd tegen klimaatverandering,” aldus Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.