Nieuws

Klimaatsteun aan armere landen blijft achter

Rijke landen hebben de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt bij het verhogen van de klimaatsteun aan armere landen.

Het Parool
Een plantage waar palmolie wordt gewonnen in Bumanji, Oeganda.  Beeld AFP
Een plantage waar palmolie wordt gewonnen in Bumanji, Oeganda.Beeld AFP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijferde dat welvarende landen daar in 2019 ruim 79 miljard dollar voor uittrokken, 2 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Die cijfers doen vermoeden dat het niet is gelukt om de doelstelling voor vorig jaar na te komen. Rijke landen hadden beloofd met ingang van 2020 jaarlijks 100 miljard dollar uit te trekken om armere landen te ondersteunen die in de problemen raken door klimaatverandering.

OESO-topman Mathias Cormann noemt het gebrek aan vooruitgang ‘teleurstellend’, ook omdat in november een grote klimaattop wordt gehouden in Glasgow. De cijfers voor 2020 kunnen volgens hem pas begin volgend jaar worden gepubliceerd. “Maar het is duidelijk dat de klimaatfinanciering achterblijft bij de doelstelling.”

Klimaatverandering heeft de relatie tussen rijke en arme landen onder druk gezet. Veel armere landen vinden dat zij onevenredig hard worden getroffen door de gevolgen van de opwarming van de aarde. Daar houden ze rijke landen verantwoordelijk voor.

“Onze mensen sterven in kwetsbare ontwikkelingslanden vanwege de verbranding van fossiele brandstoffen voor consumptie en economische groei in rijke landen,” zei de ambassadeur van het Climate Vulnerable Forum eerder dit jaar na publicatie van een alarmerend klimaatrapport.

VN-chef Antonio Guterres waarschuwde deze week dat de klimaattop in Glasgow dreigt te mislukken, mede door een gebrek aan vertrouwen tussen rijke en minder welvarende landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden