Klimaatrapport VN: voedseltekort dreigt

Een wereldwijd voedseltekort dreigt tussen 2050 en 2100 als we de klimaatverandering niet in toom weten te houden. Dat staat in het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepresenteerd.

null Beeld Koen Verheijden
Beeld Koen Verheijden

In het rapport van VN-klimaatpanel IPCC wordt de relatie tussen klimaatverandering, landgebruik en voedselzekerheid onderzocht en uitgelegd. Door menselijk toedoen is er onder andere sprake van toenemende verwoestijning. Sinds 1961 is de grond wereldwijd telkens een procent droger geworden. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouw en biodiversiteit.

Versterkend effect klimaatverandering

Woestijngrond is namelijk niet geschikt voor bebossing en landbouw. Daardoor is er een toenemende concurrentie tussen bos en landbouw. Bomen en planten zijn namelijk nodig om CO2 op te vangen. Dit zorgt voor een versterkend effect op de klimaatverandering. En mensen gebruiken ruim zeventig procent van alle bruikbare grond op aarde voor de productie van voedsel en kleding, die grond is dus ook al niet beschikbaar voor voedselproductie.

Voedselzekerheid onder druk

Dit zorgt ervoor dat de voedselzekerheid onder druk komt te staan, vooral in armere gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het internationale panel van klimaatonderzoekers stelt dat efficiëntere landbouw en minder voedselverspilling noodzakelijk is, net als het verminderen van het gebruik van dierlijke vetten. Sinds 1961 is de consumptie van vlees per persoon meer dan verdubbeld. Ook voedselverspilling levert een grote bijdrage: tussen 2010 en 2016 werd maar liefst 25 tot 30 procent van de voedselproductie verspild.

Nog meer maatregelen

Er zijn nog veel meer ingrijpende maatregelen nodig om klimaatverandering tegen te gaan, concluderen de onderzoekers. Voorbeelden zijn vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en het terugdringen van de houtkap. Veel van deze maatregelen staan al beschreven in het klimaatakkoord van Parijs.

Vooral instemming met klimaatrapport IPCC

Het rapport van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, kan rekenen op vooral instemmende reacties.

De Partij voor de Dieren noemt de voorgestelde forse krimp van de veestapel wereldwijd ‘onvermijdelijk en van absoluut levensbelang om temperatuurstijging tegen te gaan’. Volgens de partij vormen landbouw en veeteelt nu nog een ‘reusachtige blinde vlek’.

Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderschrijft de conclusies. ‘Ons huidige voedselsysteem vormt de grootste bedreiging voor natuur wereldwijd. Door een omslag naar natuurvriendelijke landbouw, het consumeren van meer plantaardig voedsel in plaats van vlees en zuivel, en het tegengaan van voedselverspilling, kunnen we een grote bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde klimaatcrisis,’ zegt Natasja Oerlemans van WNF.

Greenpeace hamert op het beëindigen van ontbossing, waar volgens de milieuorganisatie ook bedrijven als Ahold Delhaize, FrieslandCampina en Unilever aan meedoen. Ontbossing wordt gelinkt aan producten als palmolie, soja, cacao, pulp/papier en vee.

‘Dit rapport bewijst eens te meer dat er geen tijd te verliezen is voor klimaatactie,’ zegt Bas Eickhout, klimaatwoordvoerder van de Groenen in het Europees parlement. Hij dringt aan op een stop op illegale houtkap en bescherming van bossen en land om de voedselveiligheid zeker te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden