Plus

Klimaat eindigt op EU-top als voetnoot in de ‘strategische agenda’

Het zou zo’n formidabel resultaat zijn geweest: Europa klimaatneutraal in 2050. Dit streven eindigde na de EU-top van vrijdag echter als niet meer dan een voetnoot bij de ‘strategische agenda’ voor de komende jaren.

In Aken gingen studenten vrijdag de straat op voor het klimaat.Beeld AP

Vier landen liggen dwars. “Ongelooflijk,” verzuchtte een ambtenaar dicht bij de onderhandelingen. “Ongelooflijk dat vier landen de andere 24 op deze manier kunnen gijzelen.” Hij had het over het klimaat, nota bene officieel geoormerkt als een van de ‘kernprioriteiten’ voor de komende jaren.

De hoop was dat de zogenoemde strategische agenda het Klimaatakkoord van Parijs zou volgen. In 2015 spraken daar 195 landen af om in 2050, of daar dicht in de buurt, de CO2 -uitstoot voor 95 procent af te bouwen. Zo zou de opwarming van de aarde beperkt moeten worden. Ook kwamen de landen overeen om de temperatuurstijging niet hoger te laten uitvallen van anderhalve graad.

Die hoop bleek vergeefs. De 28 lidstaten van de Europese kwamen er niet uit. Althans, niet wat het jaartal 2050 betreft. Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland liggen dwars.

Kolenindustrie

Het verzet van de Polen lijkt te draaien om één ding: geld. Het land leunt zwaar op zijn vervuilende kolenindustrie. Die zou moeten worden afgebouwd om de doelstelling van 2050 te halen, maar daar zijn heel veel zloty’s voor nodig. Dus of de andere lidstaten maar over de brug willen komen. Die zijn daar niet toe bereid gebleken. De Tsjechen hebben een belangrijke auto-industrie, de reden voor het verzet van de Esten is niet helemaal duidelijk en de Hongaren willen vooral Polen steunen, een voor hen zeer belangrijke bondgenoot.

Het resultaat is nu dat de landen wel hebben afgesproken om samen te streven naar die maximaal anderhalve graad opwarming, maar zonder deadline. Wat overblijft, is een voetnoot bij de conclusies van de Europese top van gisteren in Brussel: ‘Een meerderheid van de lidstaten is van oordeel dat klimaatneutraliteit uiterlijk in 2050 moet zijn bereikt.’

Lege woorden

Milieuorganisaties reageerden furieus. “Lege woorden kunnen een boer die oogst door droogte gaat verliezen niet compenseren,” zei een woordvoerder van Greenpeace. “Het is Duitsland en Frankrijk niet gelukt om Polen over te halen. Ze hebben het verpest.”

Toch klinken er ook positieve geluiden. Diplomaten en ambtenaren in Brussel verwijzen naar de top in het Roemeense Sibu van 9 mei. “Toen waren er nog maar acht landen die zich durfden te committeren aan 2050,” zegt een van hen. “Nu zijn dat er 24, een enorme winst. De rest zal ook bijdraaien.” Een ander heeft een wat cynischer benadering: “Het klimaat zorgt er zelf wel voor dat het gevoel van urgentie gaat toenemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden