Kleur van Senaat is nog onbeslist, Georgia stemt in januari

Over de machtsverhoudingen in de Amerikaanse Senaat hebben de ­verkiezingen van dinsdag nog geen uitsluitsel geboden. In Georgia wordt in januari een tweede ronde gehouden.

David van Unen
null Beeld EPA
Beeld EPA

Behalve de bewoner van het Witte Huis, kozen de Amerikanen vorige week ook de bezetting van het Huis van Afgevaardigden en (gedeeltelijk) die van de Senaat. In dat laatste orgaan hebben beide partijen bijna een week na de verkiezingen precies 48 zetels. Twee van de vier zetels die nog geen nieuwe eigenaar hebben, komen uit de staat Georgia. Daar wordt op dinsdag 5 januari een beslissende ronde gehouden die niet alleen bepalend is voor de Senaat, maar ook het presidentschap van Joe Biden rugwind kan geven.

Luxe

Als Georgia toch Republikeinen naar de Senaat stuurt, zal Biden daar voor alle grote beleidshervormingen langs moeten. Opper-Republikein Mitch McConnell krijgt dan een zwaar­wegende stem bij elke wetswijziging en benoeming. De afgelopen vier jaar liet hij die vaak uitvallen in het voordeel van president Trump, of het nu om diens bijdrages aan het Hoog­gerechtshof ging of het níét afzetten van de president, na de Oekraïne-­affaire. Senatoren uit Georgia zouden de Democraten dus controle over de uitvoerende én wetgevende macht geven: het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Een zeldzame luxe.

Fair Fight

Sinds 1992 heeft Georgia onafgebroken conservatieve volksvertegenwoordigers naar Washington gestuurd. Die verschuiving komt voor een groot deel op het conto van Stacey Abrams, die namens de Democraten in het lokale Huis van Afgevaardigden zat en twee jaar geleden als eerste zwarte vrouw probeerde gouverneur van Georgia te worden.

Ze verloor die verkiezingen nipt en richtte de organisaties Fair Fight en New Georgia Project op. Daarmee wist ze dit jaar meer dan 800.000 mensen in de staat, voornamelijk zwarte Amerikanen en latino’s, zo ver te krijgen zich te registreren voor deelname aan de verkiezingen en voor het eerst te stemmen.

Van de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden zijn nog steeds de meesten lid van de Democratische Partij. De meerderheid daar lijkt echter kleiner dan ooit te worden. De ­Democraten hebben daar volgens persbureau AP nu 215 zetels, de Republikeinen 196. In een aantal staten wordt nog geteld, maar de verwachting is niet dat de Republikeinen de marge in substantiële mate zullen verkleinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden