Plus

Kinderhulporganisatie: ‘Meer kinderen uitgebuit tijdens coronacrisis’

Kwetsbare kinderen worden extra hard getroffen tijdens de coronacrisis. Door de sluiting van scholen raken miljoenen kinderen uit beeld. Zij lopen een groter risico op kinderarbeid, seksueel misbruik, kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en kinderhandel. In een campagne, die dinsdag gelanceerd wordt, slaat kinderhulporganisatie Terre des Hommes alarm.

Tonny van der Mee en Marlie van Zoggel
Kinderen werken in een naaiatelier in Bangladesh. Beeld NurPhoto via Getty Images
Kinderen werken in een naaiatelier in Bangladesh.Beeld NurPhoto via Getty Images

Bijna 24 miljoen kinderen dreigen door de pandemie geen onderwijs meer te krijgen. Scholen in derdewereldlanden blijven vaak dicht en veel leerlingen keren waarschijnlijk na de coronacrisis niet meer terug.

“De school is een plek waar kinderen leren en zich ontwikkelen, maar ook een plek waar je ze in de gaten kunt houden,” zegt Hilde Neels, kinderrechtenexpert van Terre des Hommes. “Thuis is daar geen zicht op. Deze kinderen zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting. We vrezen dat miljoenen kinderen van de radar zullen verdwijnen.”

Uithuwelijken

Door de coronacrisis verliezen veel kwetsbare gezinnen hun inkomen. Om dat te compenseren, moeten jonge kinderen vaak werken of worden ze uitgehuwelijkt. Gevreesd wordt dat dit jaar 500.000 meer meisjes worden uitgehuwelijkt, bovenop de jaarlijks twaalf miljoen slachtoffers.

Terre des Hommes verwacht ook dat kinderhandel toeneemt. Neels: “Als ouders niet meer rond kunnen komen, gaan ze op zoek naar noodoplossingen. Onder de valse belofte van onderwijs of een inkomen voor het gezin, gaan kinderen mee met handelaren.”

De komende jaren zullen naar verwachting twee miljoen meer meisjes slachtoffer worden van genitale verminking (meisjesbesnijdenis). “Meisjesbesnijdenis is een voorwaarde om uitgehuwelijkte worden,” zegt Neels. “Normaal ligt de piek in november en december. Nu gebeurt dat al veel eerder.”

En nu kindersekstoeristen niet makkelijk meer naar het buitenland kunnen reizen, zoeken ze hun heil vaker op internet. Europol en Interpol constateren een toename in het downloaden van kinderporno. Ook onlinemisbruik stijgt.

Petitie

Hoewel veel hulpprogramma’s door de coronacrisis stil zijn komen te liggen is de hulpvraag in deze periode alleen maar groter geworden. In de eerste maanden van de pandemie groeide in India het aantal telefoontjes naar kinderhulplijnen met 30 procent, en in Bangladesh met 40 procent. Terre des Hommes vraagt de politiek dan ook om bij de aanpak van de coronacrisis aandacht te hebben voor deze kwetsbare kinderen. In een petitie wordt de EU dringend verzocht actie te ondernemen.

“De coronamaatregelen zorgen ervoor dat onze hulpverleners moeilijker contact kunnen leggen met kwetsbare kinderen,” zegt Neels. “Activiteiten, zoals kinderclubs of dorps- of ouderbijeenkomsten, zijn veelal gestopt. Daardoor werken hulpverleners met kleinere groepjes of gaan ze een voor een langs de huizen om de kinderen toch te zien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden