Nieuws

Kind van 11 jaar komt om bij schietpartij in Antwerpen

Een schietpartij in het Antwerpse district Merksem heeft een 11-jarig kind het leven gekost. De politie meldt dat ze om het leven kwam toen een woning onder vuur werd genomen. Volgens de Antwerpse burgemeester Bart de Wever heeft het er alle schijn van dat dit gaat om een conflict in de drugsoorlog die al maanden in de stad woedt.

Raymond Boere
Een 11-jarig meisje is om het leven gekomen, nadat een garage in Antwerpen werd beschoten.  Beeld Marc de Roeck
Een 11-jarig meisje is om het leven gekomen, nadat een garage in Antwerpen werd beschoten.Beeld Marc de Roeck

De daders schoten op een garagepoort aan de Nieuwdreef, maar daarachter verbleven mensen. Het kind zou niet rechtstreeks geraakt zijn door de kogels, maar zijn omgekomen door een ontplofte magnetron, vertelde de burgemeester in het Belgische tv-programma Terzake. “In die ruimte zaten kinderen. Het was een geïmproviseerde keuken.” Volgens lokale media gaat het om een meisje, ingewijden zeggen een nichtje van een Belgische drugshandelaar, en is ter plekke nog geprobeerd haar te reanimeren. Twee familieleden zouden lichtgewond zijn geraakt.

De Wever zegt in de uitzending altijd te hebben gevreesd voor wat nu is gebeurd. “Er is een onschuldig slachtoffer gevallen. Dat is verschrikkelijk, maar het zat er allemaal aan te komen. Dit kan alleen maar een aansporing zijn om de inspanningen te verveelvoudigen om de drugsmaffia aan te pakken.”

Bij het huis van de nu onder vuur genomen familie zijn volgens De Wever al vaker incidenten geweest. De Belgische drugshandelaar figureert ook in Nederlandse strafdossiers. “Het heeft er alle schijn van dat het een afrekening is in het milieu. Alweer. Er is een drugsoorlog gaande in de stad. Criminelen vallen huizen van andere criminelen aan. Dat zijn we nu al maanden aan het meemaken.”

Golf van aanslagen

Vooral sinds de zomer volgen de aanslagen in en rond Antwerpen elkaar razendsnel op. Sinds juni vonden er grofweg vijftig aanslagen plaats met vuurwerkbommen of beschietingen. Het heeft er alle schijn van dat een aantal Belgische, maar mogelijk ook Nederlandse bendes met elkaar in conflict zijn. De inzet daarbij zouden geripte partijen cocaïne zijn.

Bij het uitvechten van die conflicten wordt volop gebruikgemaakt van Nederlandse loopjongens, veelal uit Amsterdam, om de aanslagen te plegen. Door patrouillerende agenten en camera’s werden Nederlandse kentekenplaten scherp in de gaten gehouden. Het leidde tot de aanhouding van in totaal zeker dertig Nederlandse jongeren, mannen van veelal begin twintig uit Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Almere.

In augustus wist de Antwerpse politie een aanslag te verijdelen toen vier Nederlanders werden onderschept in de buurt van Poké Bowl Palace, het eethuis van de familie van kickbokser Jamal Ben Saddik. Het ging om twee jongens van 17 jaar, een van 18 en een van 20. In de auto van de jonge mannen lagen vuurwapens en materiaal om een brandbom te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden