Kikker Romeo vindt toch nog zijn Julia

Tien jaar lang dachten biologen in Bolivia dat kikker Romeo de laatste van zijn soort was. Maar in het regenwoud is toch nog een vrouwtje gevonden.

Meer dan 20.000 euro leverde de online inzamelingsactie op voor de zoektocht naar een match voor de bijna uitgestorven Sehuencaskikker. Beeld AFP
Meer dan 20.000 euro leverde de online inzamelingsactie op voor de zoektocht naar een match voor de bijna uitgestorven Sehuencaskikker.Beeld AFP

Voor Teresa Camacho Badani is het alsof al haar gebeden zijn verhoord. Op een ultieme tocht diep in het Boliviaanse regenwoud ontdekt de expeditieleider en biologe vijf Sehuencaswaterkikkers (Telmatobius yuracare) met hun karakteristieke oranje buikjes. Daarmee wordt kikker Romeo in Cochabamba-Stad verlost van de doem dat hij de allerlaatste van zijn soort zou zijn. En: twee van de vijf zijn vrouwtjes, waardoor er alsnog een Julia voor Romeo is.

De expeditie kon worden betaald dankzij een ludieke inzamelingsactie waarmee kikker Romeo vorig jaar al eens wereldnieuws werd. Samen met andere biologen maakte Camacho Badani een datingprofiel voor hem aan. ‘Ik ben de laatste van mijn soort. Ik weet het: heftig. Ik hoop mijn perfecte match te vinden opdat onze soort kan worden gered,’ aldus de tekst. De actie leverde meer dan 20.000 euro op.

Kalm aan

Romeo heeft zijn Julia nog niet ontmoet. De vijf ‘nieuwkomers’ zijn naar het natuurhistorisch museum gebracht en zitten in quarantaine. “We willen natuurlijk niet dat Romeo ziek wordt op zijn eerste date,” aldus Camacho Badani.

De biologe is ervan overtuigd dat Romeo en zijn Julia het straks goed met elkaar kunnen vinden. “Ondanks alle verschillen. Romeo doet het kalm aan. Hij lijkt een beetje verlegen. Julia daarentegen is heel energiek, zwemt en eet veel en probeert soms te ontsnappen,” aldus Camacho Badani. Mocht het niets worden, dan zijn er nog altijd andere koppeltjes samen te stellen.

Volgens wetenschappers zouden de laatste Sehuencaskikkers geen schijn van kans hebben in het regenwoud door de combinatie van klimaatverandering, aantasting van hun leefwereld, een schimmelziekte die ook andere amfibieën wereldwijd het leven kost, en de vraatzucht van een forellensoort, ooit uitgezet in Bolivia.

Natuurbeschermers erkennen dat de situatie niet ideaal is. “Maar er is geen betere manier om te voorkomen dat de Sehuencaskikker uitsterft,” aldus Chris Jordan van de Global Wildlife Conservation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden