PlusExclusief

Khamenei reageert voor het eerst op protesten: ‘Schuld van buitenlandse mogendheden’

In een eerste reactie op de demonstraties in Iran bestempelt de hoogste leider Ali Khamenei de protesten als een buitenlands complot. Het dodental loopt ondertussen steeds verder op.

Isabel Bolle
De hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, reageerde maandag op de demonstraties tijdens een bezoek aan een politieacademie in Teheran.  Beeld AFP
De hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, reageerde maandag op de demonstraties tijdens een bezoek aan een politieacademie in Teheran.Beeld AFP

‘Niet normaal’ en ‘onnatuurlijk’, zo typeerde Ali Khamenei maandag de protesten in Iran die nu een derde week ingaan. Het is de eerste publieke reactie van de hoogste leider van het land op de demonstraties die uitbraken na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, ook bekend bij haar Koerdische naam Jina, vorige maand.

Amini overleed nadat ze door de religieuze politie gearresteerd werd omdat ze haar hijab niet ‘correct’ droeg. Volgens haar familie hebben ooggetuigen verteld dat Amini na haar arrestatie door de politie mishandeld is, waarna ze in een coma raakte en uiteindelijk overleed. De politie stelt dat de jonge vrouw plots aan een hartstilstand bezweek.

Khamenei reageerde op de demonstraties tijdens een bezoek aan een politieacademie in Teheran. Hij zei zelf ‘een gebroken hart’ te hebben vanwege de dood van Amini, maar wuifde de demonstraties weg als ‘rellen en onveiligheden’ die gepland zijn door ‘buitenlandse mogendheden’ – de Verenigde Staten en Israël in het bijzonder – die zo Iran willen destabiliseren.

Arrestaties

De Iraanse regering houdt al langer vol dat deze demonstraties geleid worden door ‘buitenlandse agenten’, een beschuldiging die de regering bij grootschalige protesten regelmatig inzet.

Het ministerie van Inlichtingen maakte vrijdag bekend dat er negen Europeanen – onder wie een Nederlander – zijn gearresteerd ‘tijdens de rellen of terwijl ze achter de schermen aan het samenzweren waren’. Mogelijk is het Teherans bedoeling om de verdachtmaking van buitenlandse inmenging zo te versterken. De identiteit van de arrestanten is nog niet bekendgemaakt.

Inmiddels neemt het dodental toe. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het 52 slachtoffers bevestigd heeft gekregen, de in Noorwegen gebaseerde ngo Iran Human Rights heeft het over 133 doden. Ook zijn er veel demonstranten gearresteerd; volgens schattingen gaat het om zeker duizenden arrestaties.

Minder beelden door blokkade

Doordat het internet nu bijna volledig wordt geblokkeerd door de regering komen er veel minder beelden van de demonstraties online dan voorheen. De filmpjes die wel naar buiten komen worden op sociale media volop gedeeld. Te zien is hoe groepen schoolkinderen ‘dood aan de dictator’ scanderen en hoe veiligheidstroepen hard optreden tijdens een protest van studenten van de technische universiteit in Teheran en met scherp op de jongeren schieten.

Nu Khamenei openlijk zijn afkeer tegen de protesten heeft geuit wordt gevreesd dat het veiligheidsapparaat nog harder zal optreden tegen de demonstranten. De ayatollah waarschuwde maandag dat iedereen die iets met de onrust te maken heeft ‘zware vervolging en bestraffing’ verdient.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden