Kerstinkoop te duur: Trump stelt heffing uit

De Verenigde Staten stellen extra importtarieven tegen China uit tot in december en een deel wordt volledig geschrapt. De twee grootmachten gaan komende weken bovendien weer met elkaar praten.

Tom Kieft
Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin Beeld EPA
Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikaanse minister van Financiën Steven MnuchinBeeld EPA

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, en de Chinese vicepremier Liu He spraken elkaar dinsdag aan de telefoon. Tijdens het gesprek haalden Lui en aanwezige Chinese beleidsmakers fel uit tegen de invoerheffingen. Na afloop besloot de regering-Trump de heffingen van 10 procent op een baaierd aan Chinese producten uit te stellen tot 15 december. De stap zorgde voor een opleving op de aandelenbeurzen.

Het gaat om heffingen op luxeproducten als mobiele telefoons, laptops, videogameconsoles, computermonitoren en bepaalde soorten speelgoed. Bij een persconferentie in New Jersey zei Trump dat het uitstel te maken heeft met de feestdagen. “We doen het slechts voor het kerstseizoen. Voor het geval de tarieven een impact zouden hebben.”

Negatief beeld van China

President Trump beweerde tot dusver herhaaldelijk dat de tarieven alleen negatieve gevolgen zouden hebben voor China, niet voor de bevolking van de VS. Maar gisteren leek Trump toe te ­geven waar vele economen al maanden op wijzen: ook de VS lijdt onder de tarie­ven. Vooral de landbouwsector zou er veel last van hebben.

De Amerikaanse president kondigde de extra invoerheffingen eerder deze maand aan boven op de 25 procent heffingen op Chinese producten ter waarde van 250 miljard dollar. Daarmee zouden op vrijwel alle importproducten uit Peking restricties gelden. Trump drukte zo alle hoop de kop in op een spoedig einde aan de handelsoorlog met China, dat volgens hem afspraken over het massaal inkopen van Amerikaanse landbouwproducten niet nakomt.

Niet alleen op de portemonnee van de Amerikanen lijkt de handelsoorlog effect te hebben. Ook het beeld dat de Amerikaanse bevolking heeft van China maakt een vlucht. Uit een gisteren gepubliceerde enquête van Pew Research Center blijkt dat inmiddels 60 procent van de Amerikaanse bevolking een ‘negatief beeld’ heeft van China. Een jaar geleden, voordat Trump begon aan zijn handelsoorlog met China, stond 47 procent van de ondervraagden negatief tegenover de Aziatische grootmacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden