Keert opper-Republikein McConnell zich tegen Trump?

De tweede impeachment tegen president Donald Trump is zo goed als onvermijdelijk. Mogelijk stemt het Huis van Afgevaardigden daar woensdagavond nog voor. Onder Republikeinse volksvertegenwoordigers neemt de steun voor zo’n afzettingsprocedure zienderogen toe.

Tom Kieft
Mike Pence. Beeld AFP
Mike Pence.Beeld AFP

Zelfs een veroordeling door de Senaat zou, anders dan bij het eerste impeachmentproces elf maanden geleden, nog wel eens kansrijker kunnen zijn dan dikwijls geacht. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell zou volgens onder andere The New York Times en CNN de poging van de Democraten verwelkomen en zou tegen naaste medewerkers hebben gezegd dat Trumps handelen rondom de bestorming van het Capitool vorige week ‘impeachbaar’ is.

Eerst aanklacht zien

McConnell heeft volgens de Amerikaanse media niet definitief toegezegd of hij voor Trump veroordeling zal stemmen. Daarvoor wil hij eerst de aanklacht zien. Mocht hij wel voor stemmen, dan is het volgens meerdere Republikeinen aan CNN ‘vrijwel zeker’ dat een tweederdemeerderheid gehaald wordt in de Senaat en Trump wordt veroordeeld. “Als Mitch zijn ‘ja’ geeft, is het met Trump afgelopen,” aldus een Republikeinse bron binnen de Senaat anoniem aan CNN.

De Senator uit Kentucky wordt gezien als de meest invloedrijke Republikein in het Congres. Op voorspraak van hem hielden de Republikeinen in de Senaat vier jaar lang de rijen gesloten bij hun steun voor Trump. Maar nu trekt McConnell de handen van Trump af. Hij zou Trump volgens bronnen aan CNN ‘haten’ om de dodelijke bestorming van het Capitool vorige week. Ook neemt de beroepspoliticus het Trump kwalijk dat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben verloren.

Trump wordt in het impeachmentvoorstel ‘het oproepen tot geweld tegen de Amerikaanse regering’ verweten, vanwege zijn toespraak voordat zijn gevolg het Capitool bestormde. Daar werd toen de ceremoniële zitting ter bevestiging van Joe Bidens presidentschap gehouden.

Precedent

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, brengt de aanklacht tegen Trump vermoedelijk woensdag al in stemming. Dat doet zij nadat vicepresident Mike Pence gisteren per brief heeft laten weten er niets in te zien Trump middels het 25ste amendement uit het zadel te wippen. Volgens Pence zou het toepassen van die grondwettelijke procedure ‘een vreselijk precedent’ scheppen.

De aanklacht wordt vrijwel zeker door de Democratische meerderheid in het Huis aangenomen, waarmee Trump de eerste president ooit wordt die twee keer door het Congres in staat van beschuldiging gesteld is.

Trump noemde de ophanden zijnde tweede impeachment dinsdag tijdens zijn eerste publieke optreden in Texas ‘een voortzetting van de grootste heksenjacht in de geschiedenis van de VS’. Volgens hem zaait niet hij, maar zaaien de Democraten verdeeldheid met dit afzettingsproces.

Te weinig tijd

Van voortijdige afzetting zal het vermoedelijk niet komen. Eerder zei Mitch McConnell dat de Senaat op zijn vroegst pas op 19 januari pas over de aanklacht stemmen. Dan zou er te weinig tijd zijn om Trump nog voor het einde van zijn termijn een dag later af te zetten. Elf maanden geleden duurde het proces, toen Trump was aangeklaagd en vrijgesproken voor machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres, eenentwintig dagen.

Maar de Senaat kan Trump volgens veel staatsrechtdeskundigen ook nog na de machtsoverdracht berechten. Uiteraard is afzetten dan niet meer aan de orde. Maar wel zou Trump een verbod kunnen krijgen ooit nog president te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden