Nieuws

Katholieke kerk Nieuw-Zeeland maakt excuses voor seksueel misbruik

De katholieke kerk in Nieuw-Zeeland heeft vrijdag formeel excuses gemaakt aan misbruikslachtoffers binnen de kerk. Kardinaal John Dew, de rooms-katholieke aartsbisschop van Wellington, bood zijn verontschuldigingen aan bij de staatscommissie die misbruik in zorginstellingen van de kerk onderzoekt.

Het Parool
De katholieke kerk in Nieuw-Zeeland heeft spijt betuigd voor jarenlang seksueel misbruik binnen de kerk. Beeld REUTERS
De katholieke kerk in Nieuw-Zeeland heeft spijt betuigd voor jarenlang seksueel misbruik binnen de kerk.Beeld REUTERS

“Vandaag, in acht nemend hoe belangrijk dit moment is, betuig ik spijt bij jullie, mede namens de bisschoppen en andere religieuze leiders,” zei hij. “Vandaag bied ik ook mijn excuses aan namens hen die ons als bisschoppen en leiders van de katholieke kerk zijn voorgegaan. Wij praten hun en onze daden, die schade hebben aangericht, niet goed,” aldus Dew.

Premier Jacinda Ardern stelde de onderzoekscommissie in 2018 aan, omdat het land volgens haar ‘een donker hoofdstuk in zijn geschiedenis’ onder ogen moest komen. Hoewel eerst gericht op zorginstellingen, werden later ook de kerken zelf en andere religieuze instellingen aan het onderzoek toegevoegd.

Een tussentijds rapport dat in december vorig jaar naar buiten kwam, toonde aan dat tussen de jaren zestig en het begin van de 21ste eeuw tot een kwart miljoen kinderen, jongeren en kwetsbare volwassen fysiek en seksueel werden mishandeld in de instellingen. Kinderen van soms slechts negen maanden oud zouden zijn misbruikt door medewerkers, geestelijken en pleegouders. De slachtoffers werden onder meer verkracht en ondergingen behandelingen met elektroshocks.

“Wij erkennen dat het systeem en de cultuur binnen de kerk dit misbruik mogelijk hebben gemaakt. Dit systeem en deze cultuur hebben jullie in de steek gelaten en moeten veranderen,” aldus Dew.

De commissie zal de regering later dit jaar adviseren over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden