Katholieke kerk in VS overweegt Biden recht op communie te ontzeggen vanwege abortusstandpunt

Katholieke priesters in de VS willen voortaan de Heilige Communie weigeren aan VS-president Joe Biden. Een verklaring hierover is donderdag door een Katholieke Bischoppenconferentie goedgekeurd. Reden hiervoor is zijn progressieve visie op het recht op abortus.

Het Parool
Joe Biden woonde op 30 mei de zondagsmis bij in Wilmington (Delaware).  Beeld REUTERS
Joe Biden woonde op 30 mei de zondagsmis bij in Wilmington (Delaware).Beeld REUTERS

168 bisschoppen op de virtuele vergadering stemden voor, 55 stemden tegen, 6 onthielden zich van stemming. Het stuit veel geestelijken tegen de borst dat Biden elke zondag naar de kerk gaat en de communie - een belangrijk onderdeel binnen de katholieke leer, waarbij misbezoekers een hostie krijgen - ontvangt, maar wel het recht op abortus blijft verdedigen. Biden is na John F. Kennedy nog maar de tweede katholieke president van de VS.

Biden, een afstammeling van Ierse katholieken, spreekt vaak in het openbaar over zijn geloof en gaat bijna elke zondag naar de mis, maar zijn steun voor abortus en voor het homohuwelijk is volgens voorstanders van het document strijdig met de kerkelijke leer. Abortus, hoewel al 48 jaar legaal in de VS, is en blijft voor hen “onaanvaardbaar”. Hierover duidelijkheid verschaffen naar alle katholieken toe, is “een verplichting”, stellen enkele bisschoppen.

Ook andere progressieve katholieken in de VS mogen vanaf nu de communie ontzegd worden, stelt het controversiële document. Wilton Gregory, de kardinaal van Washington DC, meent dat zijn priesters Biden de hostie niet zullen ontzeggen. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd. De zaak zal verder worden besproken tijdens de volgende bisschoppenconferentie, die in november plaatsvindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden