Kans is groot dat president Macron op zoek moet naar nieuwe premier

De verwachting is dat de Franse president Macron op korte termijn een nieuwe premier aanwijst. De huidige, Edouard Philippe, won zondag de gemeenteraadsverkiezingen in de havenstad Le Havre. ‘Die uitslag moeten we heel serieus nemen,’ zei Philippe zondagavond.

Frank Renout
De Franse premier Edouard Philippe won zondag de gemeenteraadsverkiezingen in zijn stad Le Havre en kiest mogelijk voor een fulltime job als burgemeester van de havenstad.   Beeld EPA
De Franse premier Edouard Philippe won zondag de gemeenteraadsverkiezingen in zijn stad Le Havre en kiest mogelijk voor een fulltime job als burgemeester van de havenstad.Beeld EPA

Hij voert maandagochtend ingelast overleg met president Macron. Volgens waarnemers is de kans groot dat Philippe zijn premierschap beëindigt en kiest voor een voltijds burgemeesterschap in Le Havre. Voor de president vormt dat een risico en een kans. Premier Philippe zag zijn populariteit de laatste maanden flink stijgen, mede door zijn aanpak van de coronacrisis. In de peilingen is hij nu zelfs populairder dan zijn president.

Nieuw elan

Maar als Macron zijn premier laat vertrekken en een nieuwe premier aanwijst, kan dat ook zorgen voor nieuw elan. Een nieuwe premier zou meer nadruk kunnen leggen op sociaal en klimaatbeleid. Daarmee kan Macron wellicht een deel van de ontevreden kiezers terughalen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk scoorden de Franse Groenen opmerkelijk goed. Ze boekten opvallende scores én overwinningen in grote steden als Lyon, Straatsburg en Bordeaux.

Parijs blijft het domein van Anne Hidalgo. De exitpolls voorspellen dat de socialistische kandidate een nieuwe termijn krijgt als burgemeester van de hoofdstad. De marge (49,3 à 50,2 procent) is ruim vergeleken met de vertegenwoordigster van centrum-rechts, Rachida Dati. Macrons pion Agnès Buzyn is op afstand derde.

Marine le Pen

In Perpignan geven de exitpolls een zege aan voor extreem-rechts. Het zou de eerste Franse stad met meer dan 100.000 inwoners zijn waar Ressemblement national, de partij van Marine Le Pen, de macht grijpt. In Bruay-la-Buissière, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais waar Le Pen haar thuisbasis heeft, werd de RN-kandidaat ook nummer 1.

De opkomst was historisch laag, volgens schattingen ging slechts 40 procent van de kiezers naar de stembus. Dat is de laagste opkomst bij lokale verkiezingen ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden