Presidentskandidaat Elizabeth Warren spreekt haar aanhang toe tijdens een bijeenkomst in Franconia, New Hampshire.

PlusPortret

Kan deze senator Donald Trump verslaan in de race om het Witte Huis?

Presidentskandidaat Elizabeth Warren spreekt haar aanhang toe tijdens een bijeenkomst in Franconia, New Hampshire.Beeld REUTERS

Wie kan Donald Trump uit het Witte Huis wippen? Steeds meer Democraten willen dat Elizabeth Warren dat gaat proberen. ‘Het is tijd voor iets nieuws’.

Karlijn Van Houwelingen

Het leukste van deze bijeenkomst, zegt Elizabeth Warren als ze in een weitje achter een boerderij in New Hampshire staat te speechen, is de selfierij. “We gaan selfies nemen,” belooft ze, “zolang jullie willen.”

Senator Warren (70) staat hier in een berglandschap om Democratische kiezers een ‘grote structurele verandering’ te beloven. Ze kondigt optimistisch een welgesteldenbelasting aan en een einde aan de politieke invloed van grote ­bedrijven en superrijken. Maar de selfies, die zijn misschien wel belangrijker.

Warren heeft er een campagnetactiek van ­gemaakt. Ze gaat er prat op géén tijd te besteden aan de donateurs met diepe zakken naar wie de meeste Amerikaanse politici zoeken. Zij gaat liever eindeloos op de foto met fans. Het zorgt voor contact van mens tot mens, en al die foto’s gaan regelrecht naar Facebook en Instagram.

Ze moeten de buzz creëren die ze nodig heeft om het volgend jaar namens de Democraten ­tegen Donald Trump te mogen opnemen.

Harvardprofessor

De strijd om het Witte Huis is begonnen. Over krap zes maanden mogen de eerste Democratische kiezers in voorverkiezingen aangeven wie ze in november 2020 met Trump op het stembiljet willen zien. De meest voor de hand liggende tegenkandidaat was Joe Biden, dacht Joe Biden. Maar de vicepresident van Barack Obama is op zijn 76ste zijn schwung kwijt.

Hij versprak zich, had data niet op orde, en moet zich verdedigen tegen aanvallen op beslissingen uit zijn decennialange politieke carrière. Samenwerken met voorstanders van rassen­segregatie, dat kon misschien in de jaren zeventig, maar in de Democratische partij van 2019 is het niet recht te praten. De achterban is in een paar jaar zo ver naar links opgeschoven dat ­Biden door een flinke groep te conservatief wordt bevonden.

Het alternatief voor steeds meer kiezers: ­Elizabeth Warren, een progressieve senator uit Massachusetts, voormalig Harvardprofessor, de vrouw achter het consumentenbeschermingsbureau dat Obama in het leven riep en in een ver verleden juf in het speciaal onderwijs. Ze is in peilingen opgestoomd tot nummer twee, na Biden. Het is nog vroeg, maar de boodschap is duidelijk: de voorverkiezingen zijn nog lang niet beslist.

Niet weer een witte man

“Het is tijd voor iets nieuws,” verklaart Susan Kapp Monaghan (59), als ze wacht op een fotomoment met Warren. In de selfierij betekent dat voor velen: niet wéér een witte man. En vooral, niet wéér de gevestigde orde. “Biden is oud, moe, de partijman van de oude stempel die denkt dat hij recht heeft op de kandidatuur,” zo somt Nancy Strand (64) haar bezwaren op.

Maar Warrenaanhangers maken zich ook ­zorgen: is de rest van de VS wel klaar voor een ­intellectuele, uiterst linkse vrouw als president? “Als je mensen vraagt wie ze goed vinden, ­zeggen ze Warren, maar ze denken dat Biden verkiesbaarder is,” merkt Nancy Widdows (56), die speciaal vanuit Connecticut is gekomen.

Het zijn de naweeën van het verlies van Hillary Clinton – sommige Democraten vrezen dat Trump ook gehakt zal maken van Warren. ­“Alleen maar omdat ze ook een vrouw is,” klaagt Widdows. “Zo’n rijkenbelasting, dat is natuurlijk ook best extreem,” meent Amalia Schiff (28). Monaghan: “Er heerst angst, ik vrees dat mensen liever kiezen voor iets wat ze kennen.”

Een voorname concurrent van Warren is ­Bernie Sanders, de man die het label ‘socialist’ populair maakte. Sanders doet denken aan je knorrige oom die op elke verjaardag dezelfde stokpaardjes berijdt. Dat waarderen sommige kiezers in hem: hij is extreem consistent.

‘Gewoon kapitalist’

Maar Warren is hem voorbijgestreefd in de peilingen. Ze brengt een vergelijkbaar links ­verhaal met nieuwe geestdrift en meer details. Ze is wat minder radicaal – zij noemt zichzelf ­gewoon kapitalist – en een stuk opgewekter. Op haar sneakers rent ze met haar armen in de lucht richting microfoon. En als een vraagsteller óók leerkracht in het speciaal onderwijs blijkt: “Jeej!”

Ruim 45.000 selfies heeft ze al genomen, schat haar team, vandaag komen er een paar honderd bij. Achter de wagen met hooibalen die dienst doet als fotostudio vormt zich een lange rij als Warren over haar Republikeinse broers heeft verteld en gecompliceerd beleid heeft uitgelegd alsof het uit een economieboek voor de brugklas komt. Ze versimpelt te veel, vinden critici: zo makkelijk is het niet, om met de ­opbrengst van een belasting voor superrijken staatszorg, gesubsidieerde kinderopvang, én deels gratis hoger onderwijs op te zetten.

Team-Warren heeft een systeem bedacht om zo efficiënt mogelijk foto’s te kunnen nemen. Een medewerker neemt jassen en tassen in, een ander pakt je telefoon aan en geeft hem door aan de collega die een paar passen verderop als fotograaf optreedt. Je krijgt hem terug met een ­‘selfie’, goedbeschouwd gewoon een foto, en een serie plaatjes van het gesprekje tussen jou en de potentiële president.

Meisjes laat ze hun pink in de hare haken om plechtig te beloven dat ze haar niet vergeten: “Ik ben Elizabeth en ik heb me kandidaat gesteld voor het presidentschap, want dat doen meisjes.” En tegen hun ouders: “Blijf vechten!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden