PlusAchtergrond

Kamp Trump gnuift om chaos bij Democraten in Iowa

De Democratische voorverkiezingen zijn begonnen in chaos. Door ‘technische problemen’ liep de uitslag in Iowa vele uren vertraging op. President Trump spint garen bij de wanorde.

Tom Kieft
In Iowa wordt niet gestemd met een stembiljet, maar met stemvergaderingen. Beeld Bloomberg via Getty Images
In Iowa wordt niet gestemd met een stembiljet, maar met stemvergaderingen.Beeld Bloomberg via Getty Images

Uren nadat bekend had moeten zijn wie volgens de inwoners van Iowa de geschiktste Democraat is om het op te nemen tegen president Donald Trump in de Amerikaanse verkiezingen in november, waren de uitslagen voor de Democraten nog altijd in nevelen gehuld.

In Iowa werden maandag traditiegetrouw met stemvergaderingen, caucuses, de voorverkiezingen voor het presidentschap afgetrapt. In meer dan 1600 schoolpanden, buurthuizen en andere openbare gebouwen kwamen Democratische kiezers bijeen om op een van de elf kandidaten te stemmen. Volgens de laatste peilingen voor de stem­vergaderingen waren oud-vice­president Joe Biden en senator Bernie Sanders de grootste kanshebbers in de staat.

Of dat juiste voorspellingen waren, zal vermoedelijk later dinsdag blijken. Bij de telling van de resultaten van de Democraten zouden ‘inconsistenties’ zijn ontdekt. In een verklaring schreef de partij dat technische problemen met de nieuwe telefoonapp om uitslagen door te geven daar debet aan zijn. Van een hack of andere sabotage zou beslist geen sprake zijn. De uitslagen worden nu aan de hand van foto’s van de stemformulieren gecontroleerd. De voorzitter van de Democratische partij sprak maandagavond de hoop uit dat de uitslag later dinsdag bekend wordt gemaakt.

Positieve berichten

Bij gebrek aan een officiële uitslag hebben verscheidene Democratische kandidaten het volk deelgenoot gemaakt van hun eigen – voor zichzelf positieve – verwachtingen. Tegenover zijn aanhang zei Pete Buttigieg gisteren te verwachten ‘met een overwinning naar New Hampshire’ te gaan. Leden van het campagneteam van Sanders bracht naar buiten dat op basis van interne tellingen de winst naar hun kandidaat gaat.

Voor de Democratische partij, die zich al ruim drie jaar voorbereidt op de strijd tegen president Trump, is de chaos vooral een uiterst pijnlijk moment. Temeer omdat de voorverkiezing voor de Republikeinen, die ook hun stem uitbrachten op hun favoriete kandidaat, een vlekkeloze zege is geworden voor Trump, die vanavond zijn jaarlijkse State of the Union zal houden. Volgens The New York Times haalde de zittende president 97 procent van de stemmen in de staat binnen.

Puinhoop

Het campagneteam van Trump gnuifde dan ook openlijk om de chaos bij de Democraten. Brad Parscale, campagnemanager van president Trump, noemde het op Twitter een puinhoop. Volgens hem hebben de kiezers alle reden om te twijfelen aan de eerlijkheid van het proces. “Ze kunnen niet eens de caucus runnen en ze willen de regering runnen. Nee, dank u.”

De chaos bij de voorverkiezingen zal ook de al langer bestaande kritiek aanwakkeren over de manier waarop in Iowa en een handvol andere staten gestemd wordt – met caucuses – en over de aanzienlijke invloed die de dunbevolkte staat heeft op het verdere verloop van de verkiezingen. De staat heeft maar 1 procent van de afgevaardigden te verdelen – die uiteindelijk de partijkandidaat kiezen – maar omdat de voorverkiezingen hier als eerste worden gehouden, krijgen de uitslagen de volle aandacht. Daardoor kan de uitkomst veel effect hebben op kiezers in andere staten en op donateurs.

Na Iowa is volgende week New Hampshire aan de beurt, waarna meestal kandidaten afvallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden