Nieuws

Kamer: toch onderzoek naar mogelijke rol Oranjes in zaak-Poch

De Tweede Kamer wil alsnog een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke beïnvloeding vanuit het Koninklijk Huis in de strafzaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Een motie van D66, SP en PvdA die het demissionaire kabinet daartoe oproept, haalde een meerderheid.

Het Parool
Julio Poch (links) en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank voor de openbare verhoren in zijn rechtszaak tegen de staat. De Tweede Kamer wil nu alsnog een onderzoek naar de vermeende rol van het Koninklijk Huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot. Beeld ANP
Julio Poch (links) en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in de rechtbank voor de openbare verhoren in zijn rechtszaak tegen de staat. De Tweede Kamer wil nu alsnog een onderzoek naar de vermeende rol van het Koninklijk Huis in de zaak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot.Beeld ANP

Poch zat acht jaar vast in Argentinië op verdenking van medewerking aan dodenvluchten in de jaren tachtig, waarbij tegenstanders van het dictatoriale regime boven zee uit vliegtuigen werden gegooid.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma wees er tijdens een debat op dat de commissie-Machielse, die de gang van zaken met de arrestatie en uitlevering van Poch door Nederland aan Argentinië onderzocht, heeft bevestigd dat er een interventiepoging is geweest. Het ging om een telefoontje van een vrouw die claimde dat ze sprak namens kringen rond de Oranjes. Zij vond de situatie pijnlijk voor toen nog prinses Máxima. Haar vader Jorge Zorreguieta maakte destijds deel uit van de Argentijnse militaire junta.

De Kamer vindt het “ongewenst en schadelijk voor het aanzien van de Nederlandse rechtsstaat en het Koninklijk Huis als de impressie van vermeende beïnvloeding van het Koninklijk Huis in de strafzaak-Poch blijft voortbestaan”.

In februari nam de Kamer een soortgelijke motie aan. Toen was het de bedoeling dat de rijksrecherche de kwestie zou onderzoeken. Maar die wilde dat niet vanwege verjaring, aldus Sjoerdsma.

Poch zat acht jaar in de Argentijnse cel voor hij in 2017 werd vrijgesproken van medewerking aan de zogeheten dodenvluchten die de Argentijnse militaire junta eind jaren 70, begin jaren 80 uitvoerde.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegde de Tweede Kamer dinsdag toe dat Poch een ‘dagvergoeding onterechte detentie’ krijgt. Dat is 100 euro per dag. Omdat Poch in het buitenland vastzat, wordt dat bedrag verdubbeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden