Justitie VS vervolgt agent in zaak-Floyd voor moord

Het Openbaar Ministerie in Minnesota gaat Derek Chauvin, de agent die de zwarte Amerikaan George Floyd dusdanig hardhandig arresteerde dat hij vorige week overleed, vervolgen voor moord.

ANP
Een muurschildering van George Floyd in Berlijn
Odd ANDERSEN / AFP Beeld AFP
Een muurschildering van George Floyd in BerlijnOdd ANDERSEN / AFPBeeld AFP

Deze hoofdverdachte, Derek Chauvin, werd eerst nog verdacht van doodslag, maar aanklagers stellen nu dat hij schuldig is aan moord. Hij verblijft momenteel in een maximaal beveiligde gevangenis. Ook andere betrokken agenten worden vervolgd, aldus plaatselijke media.

Chauvin zou zijn daad weliswaar niet met voorbedachten rade hebben gepleegd, maar had op het fatale moment wel de intentie om te doden, menen de aanklagers. In de VS wordt dat ‘tweedegraads moord’ genoemd. De drie andere bij de arrestatie betrokken agenten worden nu van medeplichtigheid aan de moord beschuldigd.

Knie

De 46-jarige George Floyd is maandag 25 mei overleden kort nadat hij zeer hardhandig werd aangehouden en gevloerd door vier agenten in Minneapolis. Floyd werd verdacht van het betalen met vals geld. Hij had geen wapens bij zich.

Chauvin drukte het slachtoffer bijna 9 minuten lang tegen de grond met zijn knie in de nek van Floyd. Hij riep stelselmatig dat hij niet kon ademen, en toch hield Chauvin zijn knie op Floyds nek gedrukt. Ook tijdens de laatste 3 minuten, terwijl Floyd al geen teken van leven meer vertoonde.

Hij overleed later - volgens een autopsierapport door ‘het stoppen van de hart en longfuncties veroorzaakt door ingrijpen van de wetshandhaving en door compressie van de nek’. Een tweede onafhankelijke autopsie had maandag ook al verstikking als doodsoorzaak genoemd. 9 juni is zijn uitvaart.

Floyds arrestatie is gefilmd en heeft tot felle protesten tegen racistisch politiegeweld en tot onlusten en plunderingen in verschillende steden in de VS geleid. Ook in Europa kwam het tot demonstraties, waaronder op de Dam in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden