Update

Justitie VS beschuldigt Assange van hacking

De Amerikaanse justitie beschuldigt Julian Assange van samenzwering en computervredebreuk. De medeoprichter van WikiLeaks, die vanochtend in Londen werd gearresteerd, kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

ANP / Het Parool
Protest voor de vrijlating van Assange bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen begin april. Beeld afp
Protest voor de vrijlating van Assange bij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen begin april.Beeld afp

In de aanklacht staat dat Assange heeft samengezworen met de Amerikaanse (ex-) militair Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers. Manning lekte informatie over Amerikaanse militairen naar WikiLeaks toen zij als man dienst deed in onder meer Irak. Manning werd in 2013 schuldig bevonden aan diefstal en spionage en kreeg 35 cel, maar kwam in 2017 vervoegd vrij.

Ambassade
De WikiLeaks-oprichter werd donderdag uit de Ecuadoraanse ambassade gehaald door de Britse politie. Na zijn vertrek werd hem met onmiddellijke ingang het staatsburgerschap van Ecuador voor onbepaalde tijd ontnomen. Assange zou zich volgens Ecuador 'onrechtmatig met interne aangelegenheden' hebben bemoeid.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt noemt het besluit van Ecuador om het asiel van Julian Assange in te trekken 'moedig''. Hunt zei dat Assange lang heeft geprobeerd te ontsnappen aan justitie. "Hij is geen held, hij heeft zich jaar na jaar verborgen gehouden voor de waarheid," aldus Hunt. Het Britse rechtssysteem zal nu over de Australiër oordelen en dat is onafhankelijk, aldus de bewindsman.

WikiLeaks
Assange (1971) dankt zijn bekendheid vooral aan zijn betrokkenheid bij de oprichting van WikiLeaks. Die website publiceerde onder meer geheime documenten van de Amerikaanse overheid. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 zette WikiLeaks ook door hackers gestolen documenten van de Democratische Partij van Hillary Clinton online.

In 2012 bevond Assange zich in Groot-Brittannië, waar hij naar de Ecuadoraanse ambassade vluchtte. Hij wilde zo voorkomen dat de Britten hem zouden uitleveren aan Zweden. Daar was de Australiër beschuldigd van seksueel geweld tegen twee vrouwen in 2010. Hij ontkende, maar wilde toch niet naar Zweden. Hij vreesde dat het land hem zou uitleveren aan de VS.

Gedrag
Het Zweedse onderzoek is later stopgezet, maar Assange bleef in de ambassade. Daar verslechterde zowel zijn gezondheid als zijn relatie met zijn Ecuadoraanse gastheren. Medewerkers klaagden over het gedrag van Assange. Die zou op zijn skateboard door de gangen rijden en ruzie maken met het personeel.

President Lenín Moreno, die in 2017 aantrad, liet doorschemeren dat hij de Australiër liever zag vertrekken. De WikiLeaks-oprichter kreeg te maken met steeds meer restricties en moest onder meer zijn eigen medische kosten gaan betalen. Hij probeerde vorig jaar een aanscherping van de huisregels via de rechter te laten terugdraaien, maar verloor de rechtszaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden