Nieuws

Justitie onder Trump verzamelde belgegevens van New York Times-journalisten

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in 2017 in het geheim de telefoongegevens van vier verslaggevers van The New York Times in beslag genomen, heeft die krant woensdag (lokale tijd) gemeld. De regering-Trump probeerde op deze manier de bronnen van de journalisten van de krant te achterhalen.

Het Parool
Een politieagent staat voor de redactie van The New York Times in New York. Beeld AP
Een politieagent staat voor de redactie van The New York Times in New York.Beeld AP

Het aanleggen van dossiers met telefoongegevens over een periode van vier maanden, van 14 januari tot 30 april, vond plaats in het kader van een onderzoek naar een lek rond de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

De vier journalisten in kwestie hadden in april van dit jaar gepubliceerd over politiek gevoelige onderzoeken die werden uitgevoerd onder leiding van de toenmalige FBI-directeur James Comey. In het artikel, dat ging over Hillary Clinton's gebruik van een privéserver tijdens haar termijn als minister van Buitenlandse Zaken, werd een geheim document genoemd waar het ministerie van Justitie onder Trump wellicht meer over wilde weten. Het Russische document in kwestie zou door hackers zijn buitgemaakt die in opdracht van Nederlandse inlichtingendiensten werkten.

Niet alleen bij The New York Times werden gegevens van journalisten in beslag genomen. Vorige maand maakte het ministerie van Justitie van de huidige president Joe Biden twee andere gevallen uit het tijdperk van Trump bekend. Het betrof telefoonlogboeken van verslaggevers die voor The Washington Post werken en de telefoon- en e-maillogboeken van een CNN-verslaggever.

Persvrijheid

Dean Baquet, hoofdredacteur van The New York Times, veroordeelt de actie van de regering-Trump. “Het in beslag nemen van de telefoongegevens van journalisten ondermijnt de persvrijheid grondig”, zei hij in een verklaring. “Het dreigt de bronnen het zwijgen op te leggen waarvan we afhankelijk zijn om het publiek essentiële informatie te verstrekken over wat de regering doet.”

Nieuwsmedia en voorstanders van de vrijheid van meningsuiting in de Verenigde Staten zijn al langere tijd kritisch over pogingen van Amerikaanse regeringen om toegang te krijgen tot de communicatiegegevens van journalisten om op die manier lekken op te sporen. Daarmee zouden regeringen volgens critici onterecht de persvrijheid beknotten.

President Joe Biden zei vorige maand, na de onthulling over de inbeslagnames bij The Washington Post en CNN, dat hij dergelijke acties van het ministerie van Justitie nooit zal toestaan tijdens zijn bewind. Hij noemde die ‘simpelweg verkeerd'.

Baquet waardeert die belofte van Biden, zegt hij in zijn verklaring, maar hij eist alsnog een verklaring van het ministerie van Justitie over de inbeslagname. Ook wil hij weten welke stappen er worden genomen om te zorgen dat zo'n inbreuk op de privacy van journalisten niet nogmaals voorkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden