Jury beraadt zich over vonnis agent in zaak George Floyd
Het is nu aan de jury: is de Amerikaanse agent Derek Chauvin verantwoordelijk voor de dood van George Floyd? In Minneapolis komt een uitspraak dichterbij in de zaak tegen de man die wereldwijde antiracismeprotesten ontketende.
Nog één keer klonk de smekende schorre stem van George Floyd door de rechtszaal in Minneapolis. “Ik kan niet ademen!” Met behulp van de veelbekeken beelden van de laatste minuten van zijn leven probeerden aanklagers in een slotpleidooi de jury ervan te overtuigen dat Floyd gedood is door agent Derek Chauvin. De politieman hangt maximaal veertig jaar cel voor doodslag boven het hoofd. “Dit was geen politiewerk, dit was moord,” zo besloot aanklager Steve Schleicher zijn betoog.
In de video’s van omstanders en camera’s op de borst van agenten is te zien hoe een stervende Floyd om lucht bedelt, terwijl Chauvin zijn knie in de nek van de zwarte man blijft drukken, 9 minuten en 29 seconden lang. Een winkelier dacht dat Floyd met vals geld had betaald, eind mei vorig jaar. Een bedreiging vormde de verdachte niet, schetste de aanklager. Floyd had vanwege claustrofobie tijd nodig om in de politieauto te stappen, probeerde hij duidelijk te maken.
Toen hij door Chauvin op de grond was gewerkt en geen lucht meer kreeg, werd hij zo wanhopig, dat hij zich met zijn gezicht omhoog probeerde te drukken om zijn longen ruimte te geven, beschreef aanklager Schleicher. “George Floyd smeekte tot hij niet meer kon spreken, en de verdachte ging door met zijn aanval,” schetste Schleicher. “Hij hoorde hem, maar luisterde gewoon niet.”
Een veroordeling zou een mijlpaal zijn. Ondanks grote woede over dodelijk politiegeweld in de VS is vervolging van agenten zeldzaam. Veroordelingen zijn nog uitzonderlijker. Aanklagers riepen in de afgelopen drie weken 38 getuigen op in de hoop agent Chauvin wel te kunnen straffen.
Bananensandwiches
Floyds broer beschreef in het proces zijn geliefde bananensandwiches en zijn vriendin sprak over hun gezamenlijke worsteling met verslaving. Onder de getuigen waren getraumatiseerde omstanders die de politieman smeekten Floyd ademruimte te geven, politie-experts die stelden dat Chauvin zijn boekje ver te buiten ging en medische experts die verklaarden dat Floyd inderdaad gestikt is.
Onder meer politiechef van Minneapolis Medaria Arradondo getuigde dat de aanpak van Chauvin ‘op geen enkele manier’ in lijn was met het beleid van zijn korps. Dat is opvallend: zelden getuigden politiemensen in de Verenigde Staten tegen een collega. Maar die ‘blauwe muur van stilte’, zoals het zwijgen in politiekringen in het land is gaan heten, is in het Chauvinproces doorbroken.
Derek Chauvin beriep zich op zijn zwijgrecht en bleef tijdens het proces vooral veel in een notitieboek schrijven. Op videobeelden is wel te horen hoe hij tegen een omstander de nekklem rechtvaardigt: “We moeten deze man onder controle houden, want het is een grote man... en het lijkt erop dat hij ergens mee bezig is.”
Zijn advocaten stellen dat niet de knie van Chauvin Floyd fataal werd, maar dat zijn dood te maken heeft met drugsgebruik en hartproblemen. Ze proberen juryleden ervan te overtuigen dat twijfel bestaat over de oorzaak van Floyds dood, en dat Chauvin daarvoor dus niet veroordeeld kan worden.
Uitlaatgassen
De verdediging riep zeven getuigen op, onder wie een voormalig lijkschouwer die de conclusies van een collega tegenspreekt. Hij zag geen sporen van schade in de nek, getuigde deze David Fowler. Hij denkt dat uitlaatgassen van de auto waar Floyd naast lag, hebben bijgedragen aan zijn dood.
In het Amerikaanse systeem beslissen twaalf burgers die de jury vormen of de agent schuldig is. Het vonnis tegen Chauvin komt naar buiten zodra de juryleden het unaniem eens zijn geworden. Dat kan enkele uren kosten, maar ook weken. Ze overleggen in een hotel, afgesloten van de buitenwereld.