PlusNieuws

Julian Assange is nog maar een haar verwijderd van uitlevering aan de VS

Julian Assange (50) mag na een besluit van een Britse rechtbank alsnog worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De WikiLeaks-oprichter gaat tegen het vonnis in beroep.

Geert Langendorff
De uitspraak van de Britse rechters kwam als een teleurstelling voor Stella Morris, advocate en partner van Assange. Beeld EPA
De uitspraak van de Britse rechters kwam als een teleurstelling voor Stella Morris, advocate en partner van Assange.Beeld EPA

De Amerikaanse overheid heeft de Britse justitie ervan overtuigd dat Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS. In een beroepszaak zag de High Court geen reden om een eerder verbod hierop te handhaven. De VS kon aannemelijk maken dat de Australiër in hun handen geen gevaar loopt. De oprichter van WikiLeaks wordt verdacht van het verzamelen en openbaren van geheime informatie rond de oorlog in Irak en Afghanistan.

Als Assange in de VS schuldig wordt bevonden, hangt hem in theorie een gevangenisstraf van maximaal 178 jaar boven het hoofd. Zijn advocaten hebben aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak. Zij claimen dat de man achter de klokkenluiderswebsite in de VS zijn leven niet zeker is. Volgens zijn juridische team zocht inlichtingendienst CIA naar mogelijkheden om hem te kidnappen en te vermoorden.

Ecuador

Assange vroeg uit vrees voor een uitleveringsverzoek van de VS in 2012 asiel aan bij de ambassade van Ecuador in Londen. Toen het Zuid-Amerikaanse land hem in april 2019 niet langer wilde helpen, werd hij gearresteerd. Een Britse rechter veroordeelde hem tot vijftig weken cel voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.

Assange werd in Zweden gezocht voor het mogelijk aanranden en verkrachten van twee vrouwen. Deze beschuldigingen, die later werden ingetrokken, heeft Assange altijd ontkend. Hij zag ze als een poging van de VS om hem via het Scandinavische land in handen te krijgen. Assange zit sindsdien, in afwachting van de verwikkelingen rond zijn uitlevering, gevangen in Belmarsh Prison. In januari weigerde een rechter hieraan mee te werken, vanwege het reële gevaar dat hij zelfmoord zou plegen. Psychiaters bestempelden hem als suïcidaal.

Australië

Een hogere rechtbank meende dat dit risico na toezeggingen van de VS was weggenomen. Assange komt niet in het strengste gevangenisregime terecht. Ook wordt hij overgedragen aan Australië om een eventuele straf - mogelijk tussen de vier en zes jaar - uit te zitten. In het vonnis beval de rechter dat de zaak wordt overhandigd aan Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, om een beslissing te nemen over zijn uitlevering.

Zijn verloofde Stella Morris, de advocate met wie hij in het geheim twee kinderen kreeg, zei na de uitspraak beroep te zullen aantekenen. Dat kan bij het Supreme Court. “Hoe kan het billijk zijn, hoe kan het goed zijn, hoe is het mogelijk dat Julian wordt uitgeleverd aan het land dat hem wilde vermoorden?” zei de vrouw na afloop. De High Court keek hier niet naar. De VS hoefde alleen aan te tonen dat het leven van Assange geen acuut gevaar loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden