Johnsons brexitalternatief lijdt gevoelige nederlaag

Een alternatieve Brexitwet van de Britse premier Boris Johnson heeft in de nacht van maandag op dinsdag een gevoelige nederlaag geleden. The Commons, het Hogerhuis, stuurde The Internal Market Bill op punten terug.

David van Unen
Een tegenstander van de brexit demonstreert in Londen. Beeld EPA
Een tegenstander van de brexit demonstreert in Londen.Beeld EPA

Met de nieuwe wet had Johnson, in weerwil van wat de Europese Unie en hij begin dit jaar afspraken, de regels voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland fundamenteel willen veranderen. Als het aan de premier ligt, gelden na de Britse uittreding dezelfde handelsregels voor alle landen in het Verenigd Koninkrijk. Of ze nu een landsgrens met een EU-lidstaat delen – zoals Noord-Ierland en Ierland – of niet.

Brussel maakt er zaak van

Daarom moest de papierberg die Noord-Ierse bedrijven straks moeten overleggen voor export naar Europa inkrimpen, had Johnson bedacht. Ook stond in zijn wetswijziging een clausule in die het Verenigd Koninkrijk het mandaat gaf zich te onttrekken aan afspraken over staatssteun aan Britse bedrijven in Noord-Ierland. Zulke bepalingen gaan lijnrecht in tegen afspraken uit het terugtrekkingsakkoord dat hij begin dit jaar in Brussel zelf ondertekende. The Internal Market Bill zou daarmee internationale wetten schenden.

Volgens de premier zijn de amendementen uitsluitend bedoeld als een soort verzekeringsclausule, voor het geval zijn onderhandelaars er niet uitkomen met Brussel en het Verenigd Koninkrijk na de jaarwisseling zonder handelsovereenkomst uit de Europese Unie klapt. Nu hoeft er niets achter gezocht te worden.

De Europese Commissie is begin oktober niettemin een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk gestart, wegens het niet nakomen van bepalingen uit het terugtrekkingsakkoord. De Britten hadden de procedure tot en met afgelopen dinsdag kunnen voorkomen, maar lieten de deadline voor een reactie passeren.

Labourleider Angela Smith in het Hogerhuis: “Het wordt tijd dat de regering bij zinnen komt, deze beledigende clausules schrapt en gaat werken aan het herstel van onze internationale reputatie.”

Joe Biden

Die internationale reputatie is na de verkiezing van Joe Biden als president van de Verenigde Staten mogelijk sowieso wel aan herziening toe. De Democraat twitterde medio september dat alles dat wat het Goedevrijdagakkoord van 1998 in gevaar brengt, wat hem betreft de toekomstige handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in gevaar brengt.

Premier Johnson sloeg zondag, toen duidelijk werd dat Biden de Amerikaanse verkiezingen gewonnen had, plots een heel andere toon aan. Een deal over een toekomstige handels­relatie is ‘there to be done’. Zijn eigen onderhandelaar David Frost en de Europeaan Michel Barnier zijn er echter nog altijd niet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden