Johnson geeft parlement minder brexit-tijd

De Britse regering stelt het Britse parlementaire jaar met vijf dagen uit naar 14 oktober. Volgens premier Boris Johnson heeft het parlement genoeg tijd om over de brexit te debatteren.

ANP
Britse premier Boris Johnson. Beeld EPA
Britse premier Boris Johnson.Beeld EPA

Door de opening van het Britse parlementaire jaar met vijf dagen uit te stellen, maakt Johnson het voor parlementsleden moeilijk, zo niet onmogelijk om een brexit zonder deal tegen te houden. Zelf ontkende hij het parlement buitenspel te willen zetten, zoals critici beweren.

Het Britse parlement komt normaal gesproken begin volgende week weer bijeen. Na 14 september volgt een nieuwe reguliere pauze waarna op 9 oktober het parlementaire jaar begint met de Queen’s Speech, de Britse versie van de troonrede. In die speech zet het kabinet zijn beleid uiteen, in dit geval dus ook voor de brexit.

Johnson vraagt koningin Elizabeth de zitting van het parlement op 9 september te schorsen en later dan gebruikelijk haar zogenoemde Queen’s Speech te houden.

Schorsing voor no-deal

Woensdag meldden Britse media op basis van bronnen rond de regering dat Johnson koningin Elizabeth ging vragen om het parlement te schorsen. Door de opening van het parlement uit te stellen zouden parlementsleden niet genoeg tijd meer hebben om het beleid van Johnson aan te passen.

Met de schorsing van het parlement en het uitstel van de opening van het parlementaire jaar hebben de parlementsleden tien dagen minder om te debatteren. Johnson wil het parlement op 21 en 22 oktober laten stemmen over zijn plannen.

De Britse premier wil op 31 oktober hoe dan ook de EU verlaten, ook als dat zonder overeenkomst moet.

Voorzitter Bercow vindt plan Johnson ongehoord

Het plan van de Britse premier Boris Johnson om het parlement tien dagen langer buiten functie te stellen is volgens parlementsvoorzitter John Bercow ‘een grondwettelijke schande’. Volgens Bercow is het duidelijk dat Johnson dit doet om parlementariërs minder tijd te geven om te debatteren over de brexit, al zegt de premier van niet.

“Dit is ongehoord. Johnson kan het mooi verpakken, maar het is kristalhelder dat hij prorogation gebruikt om het parlement te weerhouden van het uitvoeren van zijn functie,” zegt Bercow tegen de BBC.

De schorsing van het parlement, in Groot-Brittannië prorogation genoemd, is een korte periode voor de start van het parlementsjaar. Het parlementsjaar begint met de Queen’s Speech, die deze keer op 14 oktober zal worden gehouden. De vorige keer duurde het parlementsreces 13 werkdagen, ditmaal zullen het 23 werkdagen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden