Plus

Johnson bevrijdt Britten eindelijk van de kilo

Britse tegenstanders van de Europese Unie kunnen hun geluk niet op. Groot-Brittannië neemt afscheid van de kilo’s, de tradi­tionele pounds en pints krijgen het alleenrecht.

Hans van Zon
Boris Johnson had in 2019, toen hij partijleider werd van de Conservatieve Partij en premier, al aangekondigd dat de dagen van de kilo waren geteld. Beeld REUTERS
Boris Johnson had in 2019, toen hij partijleider werd van de Conservatieve Partij en premier, al aangekondigd dat de dagen van de kilo waren geteld.Beeld REUTERS

Premier Boris Johnson poetst een van de symbolen van de Britse trots en eigenzinnigheid weer op. Producten mogen voortaan weer alleen worden verkocht in pounds, ounces en pints, de oude gewichten van het eigen Imperial Standard System. Dat betekent dat de kilo’s, de grammen en de liters ­binnenkort niet langer in een even grote letter op prijskaartjes hoeven te worden vermeld, zoals werd voorgeschreven door regelgeving van de Europese Unie.

De ‘Europese’ gewichten waren veel Britten een doorn in het oog. Vanaf de invoering ervan groeide de pound uit tot een symbool van het verzet tegen de ‘bemoeizucht’ van de EU. Tijdens de campagne voor een Brits vertrek uit de Unie deden voorstanders het voorkomen alsof de pound en hun impe­rial stelsel een door Brussel bedreigde eigen traditie was.

In 2001 probeerde een groep ­winkeliers, de ‘Martelaren van Metri’ genoemd, al via de rechter af te dwingen dat er een einde zou komen aan de ‘dwingelandij’ van het metrische systeem, dat in 1975 in Groot-Brittannië bij wet was ingevoerd. Maar de ‘Martelaren van Metri’ verloren.

Met het besluit om de kilo eruit te gooien komt Johnson een belofte na. In 2019, toen hij partijleider werd van de Conservatieve Partij en premier, kondigde hij aan dat de dagen van de kilo waren geteld. “We zullen ook op dit ­terrein onze oude vrijheid herstellen,” aldus Johnson.

Er is ook kritiek. Volgens oppositiepartij Labour heeft Johnson zijn prioriteiten niet op orde. “Hoe losgezongen van de werkelijkheid kun je zijn als je je drukker maakt over de prijskaartjes van boodschappen dan over de vraag of gewone mensen hun boodschappen wel kunnen betalen,” reageerde Angela Rayner namens Labour.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden