PlusAchtergrond

Joe Biden schrijft nu al geschiedenis met ministersploeg

Over een maand wordt Joe Biden ingezworen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn aanstaande ministersploeg is nu al spraakmakend.

Wally Adeyemo wordt onderminister van Financiën. Beeld AFP
Wally Adeyemo wordt onderminister van Financiën.Beeld AFP

Er wordt geschiedenis geschreven rond de bij zijn aantreden oudste Amerikaanse president ooit. Biden is 77 jaar als op 20 januari zijn ambtstermijn begint. Vice-president Kamala Harris wordt behalve de eerste vrouwelijke vicepresident ooit ook de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond. De net genomineerde minister van Binnenlandse Zaken, Deb Haaland, wordt de eerste native American ooit in een Amerikaanse regering en Pete Buttigieg, die Transport gaat doen, wordt de eerste openlijk homoseksuele minister van het land.

Donald Trump omringde zich vooral met witte mannen en een enkele vrouw, van wie de meesten miljonair of rijker waren. Hij zocht ervaring in mensen die ‘net als hij’ hadden bewezen goede ondernemers te zijn en veel geld voor het land zouden gaan verdienen. De staatsie­foto van team-Biden zal volgende maand een heel ander aanzicht bieden.

Tekst gaat verder onder foto

Debra Haaland wordt als minister van Binnenlandse Zaken de eerste native American in een regering. Beeld Getty Images
Debra Haaland wordt als minister van Binnenlandse Zaken de eerste native American in een regering.Beeld Getty Images

Aanleg om rijk te worden

De Washington Post haalde onlangs de verschillen aan tussen de bewindslieden op Financiën, Economische Zaken en Handel. Bij Trump waren het allemaal witte mannen. Bij Biden niet. Hij begint met Janet Yellen – voormalig voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank – als minister van Financiën. Haar onderminister wordt de econoom Adewale Adeyemo, van Nigeriaanse komaf. Neera Tanden, dochter van Indiase migranten, krijgt de leiding over het bureau dat toezicht houdt op de begroting. En dan zitten er nog twee vrouwen op topposten.

Allemaal hoogopgeleide kandidaten en bijna allemaal uit de arbeiders- of de middenklasse. “Ze zijn niet gekozen om hun aanleg om rijk te worden,” aldus een woordvoerder van Biden met een verwijzing naar hun voorgangers.

In Bidens regeringsploeg schrijft Haaland (60) zeker geschiedenis, als afstammeling van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking die minister van Binnenlandse Zaken wordt. In historisch opzicht bijzonder, gezien de vaak moeilijke relatie van het centrale gezag in Washington met de ruim vijfhonderd erkende Indiaanse stammen in het land.

Haaland twitterde vereerd te zijn met haar aanstaande benoeming. ‘Het is een eer om te mogen dienen’, schreef ze. Milieuorganisaties applaudisseerden luid, want Haaland staat bekend als ‘felle bondgenoot’ van klimaatactivisten. De minister wordt gezien als steunpilaar voor het ambitieuze klimaatplan van Joe Biden. Daarbij heeft ze de steun van Michael Regan, een Afro-Amerikaanse milieuspecialist die het agentschap gaat leiden dat het milieu moet beschermen.

Waar de ministers van Trump vooral de zaken- en bankenwereld vertegenwoordigen, komt een groot deel van Bidens team uit de milieubeweging. Een duidelijke concessie aan de linkervleugel van de Democratische Partij.

Tekst gaat verder onder foto

Pete Buttigieg wordt minister van Transport. Beeld NBCU Photo Bank/NBCUniversal via
Pete Buttigieg wordt minister van Transport.Beeld NBCU Photo Bank/NBCUniversal via

Openlijk homoseksueel

Pete Buttigieg moet als minister van Transport de al tientallen jaren verwaarloosde infrastructuur van wegen en bruggen gaan aanpakken. Lhbti-organisaties noemen zijn aanstelling ‘een mijlpaal in een decennialange strijd’: Buttigieg is de eerste openlijke homoseksueel die een kabinetspost krijgt. Hoewel hij een rijzende ster is binnen de Democratische Partij, is er ook kritiek op zijn aanstelling, aangezien Buttigieg een kundig bestuurder is maar niet echt een expert op het gebied van transport.

Aanstaand minister van Financiën Janet Yellen. Beeld Getty Images
Aanstaand minister van Financiën Janet Yellen.Beeld Getty Images
Neera Tanden gaat toezicht houden op de begroting van de Verenigde Staten. Beeld Getty Images
Neera Tanden gaat toezicht houden op de begroting van de Verenigde Staten.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden