Joe Biden is helemaal terug in de race

Joe Biden heeft op Super Tuesday een onverwachte comeback gemaakt. Met Bernie Sanders net achter zich staat hij op kop in de Democratische race om het Witte Huis.

Tom Kieft
Joe Biden met zijn vrouw Jill (links) en zijn zus Valerie, gisteren in Los Angeles.  Beeld Chris Carlson/AP
Joe Biden met zijn vrouw Jill (links) en zijn zus Valerie, gisteren in Los Angeles.Beeld Chris Carlson/AP

“Ze noemen het niet voor niets Super Tuesday,” schreeuwde Joe Biden gisteravond door de micro­foon voor een joelende menigte in Californië, toen de eerste resultaten van de cruciale dag in de Amerikaanse voorverkiezingen binnen begonnen te komen. “Het is nog vroeg, maar het ziet er goed uit. Verschrikkelijk goed.”

De voormalige vicepresident, onder Barack Obama, begon als favoriet in de Democratische race om het presidentschap, maar leek de kiezer na zwakke optredens in debatten en de eerste voorverkiezingen niet te hebben overtuigd. Hij werd al voorzichtig afgeschreven – tot hij vrijdag in South Carolina won. Na Super Tuesday ziet het er rooskleurig uit voor de 77-jarige Biden en lijkt hij een voorsprong te hebben.

Met nog niet alle stemmen geteld lijkt hij de meeste Democratische stemmen te hebben gekregen in negen van de veertien staten waar gisteren werd gestemd. Daaronder zijn Virginia en North Carolina, waar Bidens campagne zich op richtte. Maar ook in Texas, waar een overtuigende winst voor Bernie Sanders werd verwacht, stevent Biden af op de overwinning.

Kaf van het koren

De progressief-linkse Sanders heeft naar verwachting maar in vier staten gewonnen. Een kanttekening is op zijn plaats. Het gaat niet om het aantal gewonnen staten, maar om het aantal kiesmannen. Staten met veel inwoners, ­zoals Texas en Californië, hebben er daarvan veel meer te verdelen. In die laatste staat lijkt Sanders weer de grote winnaar.

Super Tuesday wordt gezien als de dag waarop het kaf van het koren wordt gescheiden, omdat dan pakweg een derde van het totale aantal kiesmannen wordt verdeeld. Na gisteren lijkt het alleen nog tussen Sanders en Biden te gaan – twee zeer uiteenlopende kandidaten.

De gematigde Democraat Biden heeft volgens polls vooral stemmen van zwarte Amerikanen, ouderen en mensen in de suburbs gewonnen. Sanders moet het hebben van Latijns-Amerikaanse kiezers en jongeren. Hij wordt door gematigde Democraten vaak onverkiesbaar genoemd, vanwege zijn linkse standpunten.

Einde in zicht

Voor het einde van deze maand is na verkiezingen in andere staten twee derde van de kiesmannen verdeeld. Voor de twee andere kandidaten – Elizabeth Warren en Michael Bloomberg – is het einde in zicht. Warren wist gisteren zelfs in haar thuisstaat Massachusetts niet te winnen en Bloomberg zal volgens zijn campagneteam vandaag zijn plannen voor de race herzien.

Super Tuesday geeft zo antwoord op de vraag die menig Amerikaan door de deelname van Bloomberg bezighield: kun je een verkiezingsuitslag kopen? Nee, dus. De oud-burgemeester van New York pompte meer dan een half miljard dollar uit eigen zak in zijn campagne om zich te profileren als de beste kandidaat om president Donald Trump te verslaan, maar wist gisteren alleen de populairste kandidaat in het overzeese Samoa te worden.

Reden voor hoon van de president, die de race om het Republikeinse kandidaatschap comfortabel aan het winnen is. ‘Zijn ‘politieke’ consultants hebben hem misleid,’ twitterde Trump over Bloomberg. ‘Hij ging voor 700 miljoen dollar het schip in en het leverde hem alleen de bijnaam Mini Mike op en de complete vernietiging van zijn reputatie. Goed bezig Mike!’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden