Plus

Jeruzalem in teken van onrust

In Israël is de sfeer gespannen na recente onlusten in Jeruzalem. Daarbij zij de afgelopen week tientallen mensen gewond geraakt.

Het Parool
Een Palestijnse demonstrant wordt donderdagavond bij rellen in Jeruzalem door de Israëlische politie afgevoerd. Beeld REUTERS
Een Palestijnse demonstrant wordt donderdagavond bij rellen in Jeruzalem door de Israëlische politie afgevoerd.Beeld REUTERS

Sinds het begin van de ramadan is het onrustig in Jeruzalem. Vanwege de vastenmaand komen veel Palestijnen na zonsondergang naar de oude stad van Jeruzalem.

Bij de Damascuspoort worden, traditioneel, bijeenkomsten gehouden. De afgelopen tijd raakten Palestijnen daar slaags met ordetroepen van de Israëlische politie. De agenten werden er door de Palestijnen van beschuldigd te willen voorkomen dat de bijeenkomsten plaatsvonden.

Op sociale media doken vervolgens TikTokfilmpjes op waarop te zien was hoe Palestijnse jongeren Orthodoxe Joden sloegen en lastigvielen. Die filmpjes veroorzaakten op hun beurt een golf van verontwaardiging en protesten onder Israëli’s. Extreem rechtse politici in het land riepen op tot harder politie-optreden.

Donderdagavond marcheerde een groep van ultra-nationalistische Israëli’s van de extreem rechtse organisatie Lahava (vlam) door het centrum van Jeruzalem. Ze scandeerden leuzen als ‘dood aan de Arabieren’ en zwaaiden met spandoeken waarop te lezen viel ‘dood aan de terroristen’. Bij de Damascuspoort werden ze tegengehouden door een kordon van de ordedienst van de politie.

Die probeerde uit alle macht een confrontatie te voorkomen tussen de scanderende Israëli’s en de Palestijnen die met vuurwerk gooiden en vuilnisbakken in brand staken. Dat mislukte. Bij de urenlange onlusten die volgden raakten honderd personen gewond. De politie verrichte meer dan vijftig arrestaties.

De onlusten komen na een periode van relatieve rust in Jeruzalem. De overheid vreest voor nieuw geweld tussen Palestijnen en Joodse extremisten. Toch bleef het vrijdag rustig in de stad. Circa zestigduizend moslims kwamen naar het middaggebed bij de Al Aqsa moskee in het centrum. Religieuze leiders riepen daarbij op om vooral kalm te blijven. (AP/RTRS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden