Japanse premier Abe stapt op vanwege gezondheidsproblemen

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn vertrek aangekondigd vanwege een chronische darmontsteking. In 2007 was diezelfde kwaal ook al reden voor hem om op te stappen. De premier zegt aan te blijven totdat zijn opvolger is gekozen.

Shinzo Abe trad in 2007 ook al af als premier vanwege medische problemen.Beeld EPA

Tijdens een persconferentie vrijdag zei Abe dat zijn gezondheid in juli snel achteruit begon te gaan. Hij stelde de aankondiging voor zijn vertrek naar eigen zeggen uit omdat hij tijdens deze crisisperiode niet voor onnodige instabiliteit wilde zorgen. 

Nu het aantal coronabesmettingen terugloopt en de maatregelen tot de winter gepland zijn, achtte hij het moment rijp zijn aftocht vast te leggen. “Ik wil niet dat mijn gezondheid ervoor zorgt dat ik verkeerde beslissingen neem.”

Record

Abe heeft het net lang genoeg volgehouden om de boeken in te gaan als de langstzittende premier van Japan. Vier dagen geleden verbrak de leider van de Liberale Democratische Partij het record van Eisaku Sato. Abe is nu bijna acht jaar achtereen premier; een opgave in Japan, waar regeringsleiders geregeld al binnen een jaar het veld moeten ruimen.

Maar van een leien dakje ging het voor Abe – die ook al premier was tussen 2006 en 2007 – niet. Hij werd achtervolgd door controverses en stond aan het roer toen het land werd getroffen door de zware aardbeving, een tsunami en de nucleaire ramp die daarop volgde.

Zijn terughoudendheid bij het ingrijpen bij de uitbraak van het coronavirus heeft zijn populariteit tot een dieptepunt doen kelderen — te meer omdat de pandemie de economische vooruitgang die onder zijn regie is geboekt teniet heeft gedaan.

Het herstel van de Japanse economie was in 2012 een van Abes grote verkiezingsbeloften. Hij lanceerde de ‘Abenomics’, een agressief beleid om economie aan te wakkeren. Maar hoewel de werkloosheid tot de corona­crisis historisch laag stond, heeft Japan onder Abes niet de beloofde economische sprong vooruit gemaakt.

Grondwetswijziging

Ook andere kernbeloften heeft Abe niet weten te verzilveren, zoals het schrappen van de grondwetsbepaling na de Tweede Wereldoorlog die Japan verbiedt een staand leger te hebben, en terugkeer van betwiste eilanden waarop zowel Japan als Rusland aanspraak doen.

Belangrijke wapenfeiten van Abe – een conservatief die door commentatoren geregeld omschreven is als een ‘rechtse nationalist’ – zijn zijn harde opstelling tegenover China en de sterke relatie die hij wist op te bouwen met de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden