Japan verscherpt grenscontroles na spraakmakende ontsnapping Ghosn

De Japanse minister van Justitie heeft aangekondigd de grenscontroles te zullen verscherpen. Dit gebeurt naar aanleiding van de spraakmakende ontsnapping van de voormalige topman van Nissan, Carlos Ghosn.

Het Parool
De Japanse minister van Justitie Masako Mori  Beeld AP
De Japanse minister van Justitie Masako MoriBeeld AP

Ook de voorwaarden waaronder verdachten onder huisarrest worden geplaatst worden aangescherpt.

Ghosn, die in Japan wordt verdacht van miljoenenfraude, slaagde er vorige week in om te vluchten naar Libanon. Hij was op borgtocht vrijgelaten en had huisarrest. Volgens minister Masako Mori heeft het ministerie al maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen, maar ze weigerde verdere details te geven.

Ze ging ook niet in op de vraag van journalisten naar de wijze waarop de gewezen topman wist te ontsnappen. Volgens Japanse media zou hij zich in een koffer hebben verstopt, die vervolgens een privévliegtuig zou zijn ingesmokkeld. Hangende het onderzoek is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor zijn vlucht, aldus de minister.

Borgtocht ingetrokken

Wel zei Mori dat Ghosn illegaal was vertrokken en dat zijn vlucht wordt beschouwd als een ‘niet te rechtvaardigen’ misdaad. Zijn borgtocht is ingetrokken en Interpol heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Japan heeft weliswaar geen uitleveringsverdrag met Libanon, maar Mori ziet toch mogelijkheden voor een uitlevering van Ghosn. Zijn advocaten in Japan hebben gezegd dat ze niets wisten van de ontsnapping en zeggen zich verraden te voelen door zijn actie.

Vanuit Libanon zei Ghosn dat hij was gevlucht omdat hij geen vertrouwen had in het Japanse rechtssysteem. Mori zei dat niet te kunnen begrijpen. ,,Het rechtssysteem van Japan maakt het mogelijk om de feiten te onderzoeken, terwijl tegelijkertijd de individuele basisrechten van de mens worden gewaarborgd’', zo zei ze op een persconferentie.

Ghosn noemde het Japanse systeem onmenselijk. Hij mocht zijn vrouw niet ontmoeten terwijl hij op borgtocht was. De voorbereiding op zijn proces heeft ongeveer een jaar geduurd en er is nog steeds geen procesdatum vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden