Japan tegen China: stop met anale coronatest bij onze mensen

China maakt in sommige risicogevallen gebruik van een anale coronatest. Japanners hebben bij hun overheid geklaagd dat zij de test hebben moeten ondergaan, waarna de Japanse overheid China opriep te stoppen met het toepassen van de test bij haar onderdanen.

Uit onderzoek van de universiteit van Hongkong is gebleken dat het virus lang in het spijsverterings­kanaal blijft hangen. Beeld REUTERS
Uit onderzoek van de universiteit van Hongkong is gebleken dat het virus lang in het spijsverterings­kanaal blijft hangen.Beeld REUTERS

Dat China anale tests inzet om het coronavirus op te sporen, leidde eind vorige maand tot gefronste wenkbrauwen in het buitenland. Maar veel meer ook niet: het was toch zeker een Chinese aangelegenheid? Nu ook niet-Chinezen met de ­opmerkelijke testmethode te maken krijgen, klinkt er protest. De Japanse kabinetssecretaris Katsunobu Kato vraagt China te stoppen met het anaal testen van zijn landgenoten.

“Een aantal Japanners heeft bij onze ambassade in China gemeld anaal te zijn getest, met psychologische schade tot gevolg,” zei Kato, die niet vermeldde om hoeveel personen het zou gaan.

Geen pretje

Kato benadrukte dat de tests verder nergens ter wereld worden gebruikt. China doet dat wel, omdat uit onderzoek van de universiteit van Hongkong is gebleken dat het virus lang in het spijsverterings­kanaal blijft hangen.

China besloot risicogevallen – mensen in quarantainecentra en reizigers uit risicolanden bijvoorbeeld – soms te onderwerpen aan een anale test. Daarbij wordt een wattenstaafje zo’n 3 centimeter de anus ingestoken en rond­gedraaid. Geen pretje, maar het land zet alles op alles om het virus vroegtijdig op te sporen en te isoleren.

Dat niet alleen Japanners niet per se zitten te wachten op de anale tests, bleek vorige week al. The Washington Post meldde dat ook Amerikaanse diplomaten hadden geklaagd.

‘Niet de bedoeling’

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de Chinese overheid vervolgens hebben laten weten dat dit niet de bedoeling kon zijn. “We zijn nooit akkoord gegaan met dit type test en hebben direct contact opgenomen nadat we ervan hoorden,” zei een woordvoerder tegen Vice News.

China ontkende de aantijgingen: het is geen beleid om diplomaten anaal te testen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden de Chinezen laten weten dat de tests ‘fouten’ waren geweest.

Op de Japanse verwijten heeft China nog niet gereageerd. Kabinetssecretaris Kato heeft al aangekondigd te blijven klagen tot het anaal testen van Japanners stopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden