Jakarta ontregeld na overstromingen, gevaar nog niet geweken

Honderdduizenden zijn in Jakarta op de vlucht geslagen voor overstromingen die zijn veroorzaakt door de hevigste regenval in 24 jaar. Terwijl het water inmiddels zakt, worden nog lichamen van dodelijke slachtoffers gevonden.

Het Parool
Reddingswerkers in Jakarta. Beeld Getty Images
Reddingswerkers in Jakarta.Beeld Getty Images

De overstromingen en landverschuivingen die de Indonesische hoofdstad Jakarta sinds woensdag teisteren, hebben al zeker veertig mensen het leven gekost. Bijna vierhonderd duizend mensen zouden volgens het Nationale Rampenagentschap uitgeweken zijn naar opvangcentra in de stad. Donderdag begon het water te dalen, maar het openbare leven is nog altijd ontregeld.

Hoewel het water is gezakt, is het gevaar nog niet geweken. De autoriteiten waarschuwen dat de hevige regenval aanhoudt tot volgende week.

Modder en puin

Inwoners van Jakarta die terugkeerden naar hun huizen, troffen daar een ravage aan. Straten zijn bedekt met een laag modder en puin. Auto’s zijn weggedreven in het kolkende water. Reddingswerkers troffen vrijdagochtend nog lichamen van slachtoffers aan.

De overstromingen, waardoor de hoofdstad van Indonesië vaker wordt getroffen, leggen de grote gebreken van de infrastructuur van het land bloot. Jakarta, waar 10 miljoen mensen wonen, heeft problemen met het afvoeren van regenwater.

De grote kans op hoogwater is een van de redenen dat Indonesië zijn hoofdstad wil verplaatsen. Die zal een plek krijgen in de provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo.

Wassende rivieren

De overstromingen werden deze week veroorzaakt door moesson­regens en wassende rivieren. Het water in de hoofdstad en het gebied eromheen stond op sommige plekken wel 2,5 meter hoog. Inwoners van de stad probeerden in veiligheid te komen op zelfgemaakte vlotten of klommen op daken in afwachting van hulpverleners.

“De reddingsoperatie komt te langzaam op gang,” zegt een inwoner van Bekasi, een forenzenstad aan de rand van Jakarta, tegen persbureau AP. Ze zat 36 uur met haar baby op de tweede verdieping van haar huis. “In deze moderne tijd had dit niemand nog het leven mogen kosten.”

Volgens de Indonesische president Joko Widodo werkt de overheid aan het beperken en voorkomen van overstromingen. Zo worden er volgend jaar twee nieuwe dammen opgeleverd. Ook zal de stad voor 40 miljard dollar worden gemoderniseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden