PlusTen slotte

Jacques Chirac (1932-2019) kreeg steeds vaker te maken met schandalen

Chirac in 1976, tijdens zijn eerste premierschap. Beeld AFP
Chirac in 1976, tijdens zijn eerste premierschap.Beeld AFP

De voormalige Franse president Jacques Chirac stond bekend om zijn charmes, maar kreeg steeds vaker te maken met schandalen.

Bob van Huet

De in 1932 geboren Chirac overleed donderdag te midden van zijn familie. Hij was president van Frankrijk van 1995 tot 2007. Daarvoor was hij van 1974 tot 1976 en van 1986 tot 1988 premier van het land. Ook was hij burgemeester van Parijs.

Het Franse Lagerhuis stond gisteren een minuut stil bij het overlijden van Chirac. De voorzitter van de Nationale Vergadering onderbrak de zitting toen het overlijden van Chirac bekend werd.

Rasopportunist

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet weten ‘van de kaart te zijn’ door het overlijden van Chirac en noemde hem een ‘groot staatsman’.

Jacques René Chirac stond bekend als handige en charmante ritselaar. Van oorsprong was Chirac een overtuigd aanhanger van generaal Charles de Gaulle. Maar hij stond vooral bekend als een opportunist pur sang, die in zijn zucht naar de presidentiële macht bereid was met vele winden mee te waaien.

Toen hij bij aanvang van zijn eerste ambtstermijn, pal voor het onder­tekenen van een wereldwijd verbod op kernproeven, nog enkele bommen liet ontploffen op Mururoa en Fangataufa, viel de wereld over hem heen. Chiracs veto tegen Franse deelname aan de invasie van Irak in 2003 leverde hem later buiten Europa groot aanzien op.

In 2002 werd Chirac herkozen als president, maar dat verliep moeizaam. Hij was onder vuur komen te liggen door beschuldigingen van fraude en corruptie. Tekenend voor het tanende vertrouwen van de Fransen in Chirac, was de afwijzing in mei 2005 van de Europese grondwet.

Voorwaardelijke straf

Tijdens zijn tweede termijn als president verloor Chirac het vertrouwen van veel Fransen. Zijn energie ging vooral zitten in het verdedigen van zijn positie tegen politieke belagers. Vooral tegen zijn partijgenoot Nicolas Sarkozy, die van Chirac onder geen voorwaarde zijn opvolger mocht worden, maar het in 2007 toch werd. Twaalf jaar lang liet Chirac als president geen gelegenheid voorbijgaan om Sarkozy op een zijspoor te rangeren, maar het lukte hem niet.

Hij kon niet heen om Sarkozy, die veel meer politicus was dan de president en er wel voor waakte in opspraak te komen door financiële, politieke en/of seksuele schandalen.

Chiracs abrupte koerswijzigingen leverden hem bijnamen op als ‘Kameleon Bonaparte’ en ‘La Girouette’ (de windvaan). Bovendien werd hij achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, vriendjespolitiek en fraude. Na zijn vertrek als president in 2007 leidde dat tot een proces. In december 2011 werd hij door een Parijse rechtbank schuldig bevonden aan het wegsluizen van politieke gelden, machtsmisbruik en het schenden van het publieke vertrouwen. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voorwaardelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden