Plus

Italië maakt coronapas verplicht op de werkvloer

In Italië gaat de coronapas gelden voor bijna alle werkenden. Dat maakte premier Mario Draghi donderdagavond bekend.

Pauline Valkenet
Passagiers op Station Roma Tiburtina tonen hun ‘green pass’. Beeld Maurizio Brambatti/EPA
Passagiers op Station Roma Tiburtina tonen hun ‘green pass’.Beeld Maurizio Brambatti/EPA

Italië maakt als eerste land in Europa de coronapas zo’n beetje overal op de werkvloer verplicht. Alle Italianen die voor de overheid werken, moeten de pas vanaf 15 oktober gaan tonen wanneer ze op kantoor komen. Ook de mensen die bij bedrijven en in fabrieken werken, mogen daar niet zonder het immuniteitsbewijs aan de slag. De verplichting gaat gelden voor circa 23 miljoen werkende mensen.

Iedereen die vijf dagen zonder geldige pas op het werk verschijnt, moet worden geschorst - maar kan niet worden ontslagen - en het salaris wordt dan niet doorbetaald.

De ministersploeg van premier Mario Draghi maakte donderdagavond het decreet bekend. Draghi had de maatregel de afgelopen dagen al uitvoerig met de vakbonden en de regeringspartijen besproken.

Italianen die zich nog niet hebben laten vaccineren, hebben nog even de tijd om dat alsnog te doen. Oktober is de maand waarin de kou van de beginnende herfst de warmte van de eindigende zomer verdrijft - en met die kou kan het coronavirus zich makkelijker verspreiden, zoals vorig jaar is gebeurd. Dat wil de regering voorkomen.

Schoolpersoneel

De coronapas - in Italië ‘green pass’ - is een digitaal of papieren certificaat waarmee de eigenaar bewijst ten minste één prik te hebben gehad, recent van covid te zijn genezen, of in de afgelopen 48 uur negatief op corona te zijn getest.

De groene pas was al op veel plekken verplicht. Sinds begin augustus moet iedereen die bijvoorbeeld een bioscoop, sportschool, museum of restaurant binnen wil de pas laten zien. Sinds begin deze maand moet het personeel op de scholen dat ook, net als de studenten aan de universiteiten en hun hoogleraren. Hetzelfde geldt voor reizigers die een langeafstandstrein pakken, een binnenlandse vlucht maken of een veerboot naar de eilanden nemen.

Door een groot deel van de bevolking ouder dan 12 jaar op deze manier indirect tot vaccinatie te dwingen - een echte vaccinatieplicht is er alleen voor mensen die in de gezondheidszorg werken - wil de regering de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Draghi wil degenen die de prik om wat voor reden dan ook nog niet hebben gehaald aanzetten dat alsnog gauw te doen. “Het vaccin is het enige middel dat we hebben tegen covid. We kunnen infecties alleen beperken wanneer zoveel mogelijk mensen zijn ingeënt,” zei de minister voor regionale zaken woensdag op de radio. Op dit moment is de vaccinatiegraad 74 procent; het kabinet wil dat dit cijfer zo snel mogelijk naar 90 procent stijgt.

Geen gratis test

De bond van grote werkgevers, Confindustria, is enthousiast over de pasverplichting op de werkvloer en hoopt dat tijdelijke sluitingen van bedrijven en winkels ermee worden voorkomen. De vakbonden eisten gratis coronatesten voor werknemers die de prik niet willen. Dat ziet Draghi niet zitten: de premier vindt het niet in orde dat de hele gemeenschap voor de kosten van de vaccinweigeraars opdraait. Wel zal zo’n test niet meer dan 15 euro kosten.

Tot nu toe is er in Italië sporadisch tegen de coronapas geprotesteerd. In grote steden zijn er de afgelopen maanden een paar keer hooguit tienduizend mensen tegelijk een plein op gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden