Plus

Italiaans eiland Sardinië baalt van zanddieven

Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn ze helemaal klaar met toeristen die handenvol zand van de stranden in flessen en zakjes als souvenir mee naar huis nemen.

Pauline Valkenet
Mensen zwemmen op het Italiaanse eiland Sardinië. Beeld AP
Mensen zwemmen op het Italiaanse eiland Sardinië.Beeld AP

Vorige week nog werd in de kofferbak van een Frans stel veertig kilo zand in veertien plastic flessen ­gevonden – een recordvangst. De twee werden gesnapt toen ze de veerboot naar Frankrijk wilden ­nemen.

Vakantiegangers denken misschien dat zandkorrels meenemen onschuldig is, maar dat is niet zo: er verdwijnen zo heel wat kubieke meters. Deze zomer bleek alleen al op het vliegveld van Olbia – aan de idyllische smaragdkust van het eiland – in de loop van tien jaar tienduizend kilo zand in beslag te zijn genomen.

De precieze herkomst ervan is onlangs door geologen vastgesteld en een deel – zesduizend kilo – is inmiddels dankzij hulp van de brandweer naar het strand van Porto San Paolo teruggebracht.

Toerisme
De Sardiniërs balen van de zanddiefstal, omdat zij het moeten hebben van hun befaamde stranden, waar het zand wit en heel fijn is. Toerisme is verreweg hun grootste inkomstenbron. Ze verdienen nog wel geld met hun schapen- en geitenkaas, maar dat is het dan ook wel.

Omdat de dreiging van boetes van honderden euro’s toeristen kennelijk niet afdoende afschrikt, zinnen de autoriteiten nu op zwaardere maatregelen.

Zanddieven zou bijvoorbeeld een aantal jaren de toegang tot het ­eiland kunnen worden ontzegd. Omdat het zo lastig is boetes van buitenlanders te innen zodra die Italië eenmaal hebben verlaten, onderzoekt het korps van boswachters nu de mogelijkheid van ‘fiscale wielklemmen’: boten en auto’s worden pas weer vrijgegeven als de bekeuring is betaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden